НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

США запровадили великий пакет санкцій проти РФ: хто потрапив у перелік

США
Фото: пресслужба ОП

Сполучені Штати запровадили новий пакет санкцій проти майже 400 фізичних та юридичних осіб, чиї товари та послуги дозволяли РФ підтримувати війну в Україні та ухилятись від західних санкцій.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться на сайті Мінфіну США.

"Росія перетворила свою економіку на інструмент для військової машини Кремля. Сьогоднішні дії Міністерства фінансів продовжують реалізацію зобов'язань, взятих на себе президентом США Джозефом Байденом та його колегами по G7 щодо руйнування ланцюгів постачання російської військово-промислової бази та платіжних каналів", - заявив заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

Зазначається, що до списку санкцій увійшли, зокрема, понад 100 фізичних та юридичних осіб у 16 країн, серед яких Китай, Швейцарія, Туреччина та ОАЕ.

Також під дію санкцій потрапило понад 60 російських технологічних і оборонних компаній, які мають критичне значення для підтримки та розвитку російської оборонної промисловості.

"Ці санкції спрямовані проти оборонної промисловості Росії, одночасно захищаючи доступ російських громадян до найважливіших телекомунікацій та інших цифрових технологій", - підкреслюють у Мінфіні США.

Також до нового списку внесено російські інститути військових розробок, виробники БПЛА та компанії, які обслуговують потреби російського ВПК, разом із їхніми власниками та менеджментом.

Санкції запроваджені на компанії, пов'язані з російськими паливно-енергетичними та металургійними секторами, фінансовою сферою та постачанням товарів подвійного призначення для військово-промислового комплексу Росії в обхід санкцій, повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

США також посилюють контроль за експортом до Росії та Білорусі та обмежують доступ компаній цих країн до програмного забезпечення для верстатів з числовим програмним управлінням.

Хто потрапив під санкції

У розширеному списку тих, проти кого запровадили санкції, опинилися російські компанії "Євраз КГОК", "Євраз НТМК", "Євраз ЗСМК" та "Євраз Ванадій Тула" за роботу у металургійному та гірничодобувному секторі економіки РФ.

Крім того, під санкції потрапила російська компанія MTS Red, яка займається комп'ютерним програмуванням, інформаційною безпекою та захистом від DDoS-атак.

Також до списку увійшли одні з найбільших експортерів вугілля з РФ, такі як "СДС Уголь", "УК Мечел-Майнинг", АТ "Стройсервис" і дочірні компанії "Росатома".

Серед юросіб – Магнітогорський металургійний комбінат, комбінати "Норнікеля", російська вантажна авіакомпанія Air Bridge Carg, Московський ювелірний завод, 7 суден для перевезення ЗПГ та пов'язані з ними компанії.

Окрім російських, до санкційного списку США внесено 46 китайських компаній і громадянина Китаю.

До того ж до підсанкційного переліку потрапили дружина та син міністра оборони Росії - Євгенія та Павло Бєлоусови.

Нагадаємо, 12 червня США запровадили нові санкції проти РФ на тлі переходу Кремля до воєнної економіки. До списку санкцій потрапили 33 особи і близько 300 компаній і організацій - як російських, так і іноземних. Санкції, зокрема, запровадили щодо Національного клірингового центру, Національного розрахункового депозитарію та Московської біржі, які є посередниками при торгах доларами на російському валютному ринку. Мосбіржа була вимушена припинити з 13 червня торги доларами і євро.