НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Тушонка сумнівної якості: ДОТ припинив роботу з постачальником консервів для ЗСУ

Тушонка сумнівної якості: ДОТ припинив роботу з постачальником консервів для ЗСУ
Фото: ukrmilitary. com

Державний оператор тилу зупиняє співпрацю з постачальником консервів для ЗСУ компанією “Трейд Граніт Інвест” з Донецької області та забороняє подальшу участь у торгах на рік.

Про це повідомляє пресслужба ДОТ.

Там пояснили, що причина, чому зупинили співпрацю - це використання анульованого протоколу випробувань на консерви свинини тушкованої під час постачання військовим на Донецькому напрямку.

Виявлено, що постачальник декілька разів здійснив відвантаження продукції з недійсними якісними документами. Це ставить під сумнів в тому числі безпосередньо якість і самої продукції. Станом на сьогодні зразки цієї партії були відправлені на повторне лабораторне дослідження.

Зазначається, що строк застосування санкцій може бути переглянутий в разі вжиття постачальником заходів, що підтверджують його доброчесність та спроможність належно виконувати договірні зобов'язання.

З 28 жовтня військовослужбовців забезпечуватимуть постачальники з сусідніх областей. 

"Доброчесність - одна з основних вимог для постачальників ЗСУ. Якщо ми отримуємо інформацію про можливу недоброчесність постачальника, ми негайно реагуємо. Так сталося і з постачанням тушонки із анульованими документами якості. Ми провели аналіз, в результаті якого встановили, що Трейд Граніт Інвест неправомірно використав протокол випробувань на більший обсяг продукції, ніж було ним затверджено. Такі дії не можуть залишитися без наслідків, тому ми застосували до компанії санкції. Також тепер ми збільшуємо всім постачальникам штрафи за аналогічні порушення з 20% до 100% від вартості продукції. Сподіваюся, це стане уроком для них та запобіжником від вчинення таких недоброчесних дій", - сказав Дмитро Бігунець, директор з управління ризиками та комплаєнс ДОТ.

Неїстівна бридота": журналісти з'ясували, що в консервах для ЗСУ замість м'яса - жир, шкіра, сухожилля

Журналісти видання NGL.media  з’ясували, що партію тушкованої свинини для ЗСУ, яку схвалила лабораторія Міноборони, фактично замінили на непридатну до споживання суміш сухожиль, шкіри та жирової тканини.

Лабораторія військової частини А3466 Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони України схвалила поставку в ЗСУ майже 11 тис. бляшанок тушкованої свинини, яка непридатна до вживання. 

За словами журналістів, мова йде фактично про підміну вмісту у таких консервах, замість м’яса їх наповнюють сухожиллями, шкірою і жировою тканиною.

Військовослужбовці з якими поспілкувалися журналісти, найбільше нарікають на м’ясні та рибні консерви, що є основою харчування військових під час виконання бойових завдань.

"Замість м’яса – шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті – взагалі отрута. Не відповідають ані смаковим якостями, ані тому, що вказано на етикетках", – розповідає боєць.

Нагадаємо при цьому, що в червні Міноборонизапобігло постачаннюмайже 340 тонн неякісних та небезпечних продуктів для українських військових. Після цього ДОТ, який є закупівельною агенцією для потреб військових, запровадило механізм, за яким обрана компаніязможе замінити постачальника харчування, який не справляється з виконанням замовлення в повному обсязі, або не може покрити додаткову потребу, коли вона виникає.