НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

У вересні аграріям передали понад 30 тис. га розмінованих земель

У вересні аграріям передали понад 30 тис. га розмінованих земель
Фото: ua.depositphotos.com

З початку року українські аграрії отримали від саперів понад 231 тис. га обстежених та очищених від мін сільгоспземель. З них більше ніж 30,5 тис. га піротехніки передали сільгоспвиробникам у вересні. 

Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона зауважила, що обсяг обстежених, очищених чи розмінованих у вересні земель, які вже готові до використання, у півтора рази перевищив обсяги серпня. Крім того, у вересні відбулась історична подія у вигляді перших аукціонів у системі Prozorro на надання послуг з розмінування земель сільськогосподарського призначення.

"Ми сподіваємось, що незабаром землі, які розмінують переможці аукціонів, почнуть поповнювати статистику очищених територій", — зазначила Свириденко.

Повідомляється, що всього з початку року піротехніки обстежили понад 257 тисяч гектарів земель.

Найбільше земель обстежено:

  • Херсонська область: 26,2 тис. га в вересні, 210,7 тис. га — з початку року; 
  • Харківська область: 2,6 тис. га в вересні, 20,1 тис. га — з початку року; 
  • Миколаївська область:  1,9 тис. га в вересні, 14 тис. га — з початку року.

До гуманітарного розмінування та оперативного реагування у вересні були залучені 71 машина механічного розмінування та 684 піротехнічні групи – понад 4,2 тисячі фахівців.

Нагадаємо, що від початку збройної російської агресії державні оператори протимінної діяльності обстежили та розмінували 5 308 кв. км української території.

З метою прискорення процесу розмінування уряд вирішив залучити приватні компанії, які займаються протимінною діяльністю. Це дозволить залучити додаткові ресурси та технології, а також збільшити кількість спеціалістів, які працюють над очищенням територій від мін.

Фото: ua.depositphotos.com