НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

Україна отримає від Південної Кореї $100 млн пільгового фінансування

Україна отримає від Південної Кореї $100 млн пільгового фінансування
Фото: Пресслужба Міністерства фінансів України

Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав кредитний договір з Експортно-імпортним банком Кореї щодо залучення 100 млн доларів. Надання цих коштів стане першою фінансовою підтримкою, яка надійде до держбюджету України від Південної Кореї.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство фінансів України.

У відомстві нагадали, що у квітні 2024 року між урядами України та Південної Кореї було підписано угоду, яка надає можливість Україні залучати кредити на суму до 2,1 млрд доларів протягом 2024 – 2029 років.

Зазначається, що кредит залучається на строк у 20 років, процентна ставка – 1,0% річних. Пільговий період становить 5 років від дати підписання кредитного договору.

"Незважаючи на тисячі кілометрів між Україною та Республікою Корея наше партнерство продовжує зміцнюватись. Я вдячний за конструктивну співпрацю, результатом якої є мобілізація ресурсів на нагальні бюджетні потреби України", - заявив міністр фінансів.

Він додав, що подальші проєкти, що реалізовуватимуться в рамках двосторонньої співпраці з корейською стороною, будуть спрямовані на підтримку економічного розвитку України та сприятимуть  подальшій взаємовигідній співпраці між країнами.

Нагадаємо, угода про кредитування від EDCF була підписана міністром економіки України Юлією Свириденко та послом Кореї в Україні Кім Хьонгом ще 13 вересня 2023 року за участю президента України Володимира Зеленського та міністра земельних ресурсів, інфраструктури та транспорту Кореї Хі Рьон Вона, а згодом ратифікована Верховною Радою України 21 грудня 2023 року.

Також додамо, що президент Південної Кореї Юн Сук Йоль під час саміту G20 у Нью-Делі пообіцяв надати Україні додаткові 2,3 мільярда доларів, щоб допомогти країні відбудуватися після руйнівної війни з Росією.

За його словами, Південна Корея надасть спочатку 300 мільйонів доларів у 2024 році у вигляді гуманітарної допомоги, а решту – у формі довгострокових кредитів під низькі відсотки через Фонд співробітництва економічного розвитку (EDCF), починаючи з 2025 року.