НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Україна отримала від Банку розвитку Ради Європи €70 млн на компенсації за знищене житло

Україна отримала від Банку розвитку Ради Європи €70 млн на компенсації за знищене житло
Наслідки ворожих обстрілів у Запорізькій області. Фото: https://t.me/ivan_fedorov_zp

Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) виділив для України 70 мільйонів євро в рамках реалізації проєкту "HOME. Компенсація за знищене житло". Залучені кошти є першим траншем із передбачених двох етапів до кінця поточного року. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Зазначається, що згідно із проєктом HOME кошти буде спрямовано на  фінансування житлових сертифікатів, як механізм прямої допомоги. Завдяки йому громадяни зможуть отримати компенсацію за знищене внаслідок бойових дій та терористичних атак РФ житло. Основними отримувачами допомоги (кінцевими бенефіціарами) є учасники бойових дій, особи з інвалідністю та багатодітні сім'ї.

У Мінфіні зауважили, що в рамках проєкту планується фінансування компенсації за понад 2 000 житлових сертифікатів, що дозволить близько 5 700 українцям отримати компенсацію за знищене житло. Проєкт впроваджується у межах послуги "єВідновлення" по всій території України.

За словами заступниці міністра фінансів Ольги Зикової, реалізація проєкту HOME сприятиме якнайшвидшому поверненню постраждалих громадян до звичного життя.

"Україна є членом Банку розвитку Ради Європи вже понад рік – від червня 2023 року. За такий короткий термін співпраці нам вдалось напрацювати низку важливих ініціатив у сфері відновлення та охорони здоров’я. Співпраця України з Банком є цінним внеском у сталий соціальний розвиток та відновлення країни", – зазначила вона.

У Мінфіні нагадали, що відповідна Угода щодо позики обсягом 100 млн євро в рамках проєкту "НОМЕ. Компенсація за знищене житло" була підписана міністром фінансів Сергієм Марченко і керівником БРРЄ Карло Монтічеллі 11 червня, на полях Міжнародної конференції з питань відновлення України (URC2024).

Компенсація "єВідновлення" за знищене житло: як працює

Компенсацію від держави за повністю зруйноване житло за програмою "єВідновлення" запустили 1 серпня 2023 року. Вона передбачає для громадян, чиє житло було знищено внаслідок російської збройної агресії, надання коштів від держави на придбання нової домівки. Фінансування відбувається у вигляді житлового сертифікату, який власник знищеного житла може обміняти на нове.

Станом на початок січня 2024 року на компенсацію за знищене житло подали 8 395 українських родин. 4 095 заяв вже розглянули відповідні комісії при органах місцевого самоврядування, а ще 941 заява знаходяться в обробці. Позитивне рішення, результатом якого є формування житлового сертифікату, отримали 2 027 заявників. Загальна сума сформованих житлових сертифікатів склала вже більше 3,6 млрд гривень. Це ті кошти, які держава перерахує продавцям нерухомості, яку для себе за програмою "єВідновлення" оберуть громадяни.

Додамо, що 4 червня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект №11161, який спрощує порядок отримання компенсації за знищене на тимчасово окупованих територіях майно.