НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Уряд підтримав економічне бронювання і очікує політичного рішення – нардеп

Уряд підтримав економічне бронювання і очікує політичного рішення – нардеп
Фото: ua.depositphotos.com

Заступник міністра економіки Віталій Кондратов на засіданні фінансового комітету заявив, що рішення про запровадження економічного бронювання ухвалене. Остаточне затвердження цього рішення має відбутися в парламенті після отримання схвалення від політичного керівництва. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як повідомив депутат, під час засідання фінансового комітету Верховної Ради заступник міністра економіки Віталій Кіндратів зазначив, що для впровадження економічного бронювання необхідно перейти до місячної звітності за податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) замість чинної квартальної.

"Сказав що точно будуть  впроваджувати модель економічного бронювання. Рішення прийнято. Зараз розглядають декілька моделей (три). Чекають "рішення політичного керівництва"", - повідомив Железняк.

Депутат також додав, що планується зміна акценту з критичності підприємства на критичність працівника.

"Це буде, напевно, на рік, але з щомісячним підтвердженням зарплати", – додав він.

Водночас Железняк зазначив, що не хоче коментувати, чи підтримує цю ініціативу.

"Не буду коментувати за чи проти, але я до кінця так і не зрозумів навіщо нам щомісячне (замість наявного щоквартального) підтвердження зарплати. Ну і зараз члени комітету не дуже це підтримують", - додав він.

Бронювання в Україні

Нагадаємо, 7 червня уряд ухвалив постанову про цифровізацію бронювання, що значно зменшить корупційні ризики під час бронювання співробітників критично важливих підприємств та мінімізує людський фактор у цьому процесі. 

17 липня на порталі "Дія" запрацював сервіс електронного бронювання військовозобов'язаних, призначений для керівників критично важливих підприємств та підприємств, що забезпечують потреби Сил оборони. 

Також Міністерство економіки працює над критерієм економічного бронювання, яке хочуть запустити у жовтні-листопаді. Планують привʼязати цю можливість до рівня зарплат.

Крім того, 16 вересня, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наразі понад 900 тис. українців отримали бронь від мобілізації, але уряд допускає можливість збільшення обсягів бронювання.

Фото: ua.depositphotos.com