НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Уряд почав роздавати 3 млрд на інвестпроєкти: першими отримають "Астарта" і "Буковель"

Уряд почав роздавати 3 млрд на інвестпроєкти: першими отримають "Астарта" і "Буковель"
Популярний всесезонний курорт "Буковель" у серці Карпат. Фото з сайту ukrainetur.com

Уряд схвалив підписання двох спеціальних інвестиційних договорів для отримання компенсації від держави за вкладення значних інвестицій.

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, перший договір буде укладено між Кабінетом Міністрів України, товариством з обмеженою відповідальністю фірма "Астарта-Київ" та товариством з обмеженою відповідальністю "Астарта Агро Протеїн". 

Агрохолдинг "Астарта" є одним із найбільших виробників продуктів харчування, зокрема одним із найбільших в Україні та Європі виробників цукру.

Попри повномасштабну війну, компанія вкладає кошти в модернізацію своїх заводів. Нині "Астарта" планує побудувати завод із переробки соєвого шроту продуктивністю 500 т/добу в Полтавській області.

Компанія інвестує понад €76 млн у придбання обладнання та технологій, щоб краще переробляти сільськогосподарську продукцію. Це дозволить створити 110 нових робочих місць. Крім того, це сприятиме розвитку переробної галузі в регіоні та запровадженню нових підходів у вирощуванні та переробці сої.

Як повідомила Свириденко, другий договір буде підписано між урядом, товариством з обмеженою відповідальністю "Буковель" та товариством з обмеженою відповідальністю "Аквапарк" про реалізацію інвестиційного проєкту із значними інвестиціями. Реалізація проєкту сприятиме створенню не менше 82 робочих місць та щомісячним податковим надходженням до бюджету у розмірі 469,78 тис. грн. 

У межах програми компаніям буде надано низку стимулів:

  • звільнення від сплати ввізного мита на нове обладнання;
  • звільнення від імпортного ПДВ на нове обладнання;
  • звільнення від оподаткування податком на прибуток терміном до 5 років.

"Підписання цієї угоди свідчить, що програма підтримки проєктів зі значними інвестиціями фактично запрацювала. Вона доступна для інвесторів, які готові вкласти понад €12 млн. Проєкти можуть бути пов’язані з виробництвом, видобутком корисних копалин, транспортом, освітою, медициною, туризмом або іншими сферами", - зауважила Свириденко.

Вона додала, що сумарний обсяг державної підтримки — до 30% обсягу інвестицій. На цю програму у 2024 році в межах політики "Зроблено в Україні" закладено 3 млрд грн.

Раніше Кабінет міністрів України затвердив порядок та методологію оцінки проектів зі значними інвестиціями з метою залучення коштів для економічного відновлення країни. 

Про холдинг "Астарта"

"Астарта" – це публічна європейська компанія, заснована у березні 1993 року Віктором Іванчиком. Крім того, це вертикально інтегрований агропромисловий холдинг в Україні, який веде соціально-відповідальний бізнес і виробляє продовольчі товари з орієнтацією на глобальні ринки. Основними напрямками діяльності агрохолдингу є рослинництво, виробництво цукру, тваринництво, переробка сої та біоенергетика.

Зазначимо, що у 2023 році холдинг "Астарта" встановив рекорд за обсягами виробленого цукру. Так, загалом п’ять цукрових заводів "Астарти" у 2023 році переробили 2,7 млн тонн цукрових буряків і виробили з них 377 тис. тонн цукру - цей показник став кращим за обсягами переробленої сировини та виробленого цукру за останні 5 років.

Про ТОВ "Буковель"

За даними аналітичної системи YouСontrol, власниками ТОВ "Буковель", яке зареєстровано в Яремчі Івано-франківської області, є Палиця Захар Ігорович та Палиця Оксана Василівна.

Захар Палиця – син Ігоря Палиці, народного депутата України (фракція "За майбутнє"). Ігор Палиця відомий тим, що є бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського, який наразі перебуває в СІЗО.

Оксана Палиця – колишня дружина депутата, власниця численних готелів та торгових центрів.