НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

В Україні запустили кампанію для скорочення розриву в оплаті праці жінок та чоловіків

В Україні запустили кампанію для скорочення розриву в оплаті праці жінок та чоловіків
Фото: Freepik

В Україні стартувала національна інформаційна кампанія "Звісно, зможеш!" покликана сприяти подоланню гендерних стереотипів у професійній сфері та зменшенню розриву в оплаті праці між чоловіками та жінками.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

У відомстві зауважують, що мета національної інформаційної кампанії "Звісно, зможеш!" — сприяти подоланню гендерних стереотипів щодо професійного розвитку жінок, привернути увагу до проблеми гендерного розриву в оплаті праці між чоловіками і жінками, а також закликати до спільних зусиль щодо підтримки професійної реалізації жінок та їх рівного представлення в будь-якій сфері.

Різниця в оплаті праці між жінками та чоловіками 

Зазначається, що в Україні до повномасштабного російського вторгнення за даними Держстату за 2021 рік різниця в оплаті праці між жінками та чоловіками становила 18,6%. На практиці це означає, що жінкам доводиться працювати більше, щоб отримувати стільки ж, скільки чоловіки — в середньому за життя це 6,5 років додаткової праці.

У 2015 році розрив між зарплатами чоловіків та жінок в Україні становив 26% і до 2021 року значно скоротився. Сьогодні Україна є лідеркою за показником залучення жінок до професійних і технічних сфер. Втім, лише 15% компаній належать жінкам, і тільки в 17,7% бізнесів жінки обіймають керівні посади.

Саме тому ще у 2023 року уряд ухвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року та затвердив операційний план заходів на 2023-2025 роки, щоб досягти скорочення гендерного розриву в оплаті праці  з 18.6% до 13,6%. 

"Стратегія містить дуже чіткий набір інструментів для посилення ролі жінок на ринку праці. Ми працюємо і над змінами до трудового законодавства, наприклад, легалізацію надомної чи дистанційної роботи", - зауважила перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона нагадала, що уряд також впроваджує різні програми для підтримки жіночих бізнесів: гранти за програмою "Власна справа", гранти для ветеранок та дружин ветеранів, програма "Створюй!", програми з навчання та перенавчання. Наприклад, ваучери чи програми, які ми запускаємо спільно з партнерами. 

"Один із важливих кроків, які ми здійснюємо для подолання гендерного розриву в оплаті праці, — розробка нового Трудового кодексу. Його ухвалення надасть жінкам додаткові опції для професійної реалізації та посилить захист їхніх прав. Зокрема, в кодексі буде законодавчо закріплено принцип однакової оплати праці жінок та чоловіків за працю рівної цінності", — зазначила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.