НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Замовники будівництва будуть оприлюднювати в Prozorro ціни на матеріали – Рада ухвалила закон

Замовники будівництва будуть оприлюднювати в Prozorro ціни на матеріали – Рада ухвалила закон
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 11057 щодо забезпечення оприлюднення замовниками в електронній системі закупівель Prozorro інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться на сайті парламенту.

Прийняття закону підтримали 267 народних депутати. Він діятиме як під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, так і у мирний час.

Про що йдеться в законопроєкті

Зазначається, що новий закон зобов'язує організаторів торгів публікувати у відкритому доступі інформацію про ціни на матеріальні ресурси, послуги з поточного ремонту, роботи з будівництва, а також інформацію про будівельні матеріали.

Також закон встановлює, що невід'ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту, поточного ремонту з розробленням проектної документації, робіт з будівництва нових, розширення, реконструкції, капітального ремонту та реставрації існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації, є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси.

Ці документи мають додаватись до договору про закупівлю незалежно від виду договірної ціни, включаючи виконання робіт з будівництва автомобільних доріг чи надання послуг з ремонту автомобільних доріг.

Крім того, законопроєкт пропонує визначити інформацію про будівельні матеріали, яка обов’язково має міститись у таких документах, а саме: найменування, характеристики, одиниця виміру, відпускна ціна, кількість, вартість транспортування та заготівельно-складські витрати.

Таким чином, прийняття законопроєкту дозволить забезпечити дотримання міжнародного стандарту забезпечення прозорості та підзвітності під час використання публічних коштів, а оприлюднення документів, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси матиме превентивну функцію та сприятиме запобіганню корупційним діям і зловживанням.

При цьому прозорість будівельних закупівель підвищить доступність до будівельного ринку та конкуренцію на ньому.

За словами голови комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної, після набрання законом чинності усі без винятку замовники тендерів на будівництво, у тому числі дорожнього, будуть зобов’язані оприлюднити на Prozorro ціни на матеріальні ресурси (кошториси) упродовж трьох робочих днів з дати укладання договору з підрядником чи внесення змін до цього договору.

"Разом з цінами замовники, як і раніше, оприлюднюватимуть договір з будівельним підрядником із усіма додатками", - додала вона.

Закон дозволить заощадити бюджетні кошти і попередить завищення цін

Як повідомляла Радіна в липні, після ухвалення законопроєкту № 11057 у першому читанні, на будівельні закупівлі за останні два роки було витрачено щонайменше 520 мільярдів гривень бюджетних коштів.

"У 80% випадків кошториси закуплених робіт — закриті і сховані. Замовники оприлюднюють лише загальну суму договору, яка не пояснює геть нічого. Коли ж нам вдається отримати кошторис робіт, ми часто знаходимо там завищення цін на будівельні матеріали у декілька разів", - йшлося в її повідомленні.

Законопроєкт № 11057 зобов’яже замовників будівництва оприлюднювати в Прозорро ціни на матеріальні ресурси (цеглу, дерев'яні колоди тощо) протягом трьох робочих днів з дати укладання договору з підрядником чи внесення змін до цього договору.

"Маємо доказ тому, що такий підхід дозволяє заощаджувати бюджетні кошти і попереджає завищення цін. У 2023 році ми зобовʼязали оборонних замовників оприлюднювати на Prozorro ціни за одиницю продуктів харчування для військових і інші незбройні товари. За даними Рахункової палати, щонайменше 8 мільярдів гривень склало зменшення цін на відповідні товари після запроваджених змін (при сукупних витратах на харчування на рік у 40 мільярдів гривень)", - зауважила голова комітету.

Фото: ua.depositphotos.com