НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні хочуть збільшити в 5-10 разів підготовку фахівців в центрах профтехосвіти для потреб бізнесу

В Україні хочуть збільшити в 5-10 разів підготовку фахівців в центрах профтехосвіти для потреб бізнесу
Фото: me.gov.ua

Щоб допомогти бізнесу розв’язати проблему нестачі кадрів, Мінекономіки та Державна служба зайнятості працюють над посиленням в 5-10 разів потенціалу центрів профтехосвіти, які готують фахівців на запит роботодавців. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

За її словами, одна з проблем на ринку праці сьогодні – структурне безробіття.

"Роботодавці не можуть знайти працівників, а працівники не можуть знайти роботу, бо їхні навички та кваліфікація не відповідають запитам роботодавців. Вирішити її можна через навчання, перекваліфікацію, підвищення професійного рівня українців", - переконана Бережна.

Вона нагадала, що в Україні існує велика розгалужена система центрів профтехосвіти в Державній службі зайнятості, які здатні готувати потрібних бізнесу фахівців.

"Хочемо допомогти цим закладам стати ще більш актуальними та корисними і для роботодавців, і для працівників", - підкреслила заступниця міністра економіки.

Як зазначила директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк, згідно з результатами опитування, 99% українців, які навчаються у  центрах профтехосвіти, залишаються дуже задоволеними рівнем освіти, а близько 90-95% працевлаштовуються після такого навчання. 

На сьогодні в Україні працюють 8 центрів профтехосвіти Держслужби зайнятості – в Одесі, Полтаві, Дніпропетровську, Рівному, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Сумах.

В центрах навчають спеціалістів за 97 робітничими професіями та понад 400 напрямками підвищення кваліфікації. З початку 2024 року навчання в центрах профтехосвіти пройшли 15 тисяч фахівців.

Нагадаємо, Міністерство економіки України оголосило про запуск реформи центрів професійно-технічної освіти (ЦПТО) Державної служби зайнятості. 

Реформа має на меті трансформувати центри професійно-технічної освіти в інноваційні освітні заклади, де теорія та практика йдуть пліч-о-пліч. Це дозволить студентам отримувати практичний досвід на реальному виробництві, забезпечуючи відповідність їхніх кваліфікацій потребам ринку праці.

 Також в Україні стартував урядовий експериментальний проєкт, за яким учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть безоплатно пройти професійне навчання в закладах Державної служби зайнятості.