НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Будівництво третього рівня захисту підстанцій "Укренерго" законсервують, окрім одного-двох об'єктів – Шмигаль

Денис Шмигаль
Денис Шмигаль. Фото: пресслужба Кабміну

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що проєкт з перенесення 22 ключових підстанцій НЕК "Укренерго" під землю для захисту від імовірних ракетних ударів наразі зведено до завершення будівництва лише на одному-двох об'єктах, а решту вирішено поки законсервувати. Про це він сказав на пресконференції.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Третій рівень захисту - абсолютний експеримент. Агентство відновлення розпочало будівництво третього рівня захисту на 22 підстанціях "Укренерго". Це надзвичайно коштовний проєкт, вартість якого вимірюється десятками мільярдів гривень і наближається до сотні мільярдів гривень, складний в реалізації і унікальний - якого ніде в світі не реалізовували", - зазначив голова уряду.

За його словами, причиною нинішнього стану настільки дорогого проєкту є позиція країн-партнерів України, які не вважають доцільним його завершувати, поки не побачать результатів на прикладі пілотного об'єкту.

"Поки що ми ведемо розмову з партнерами. Станом на сьогодні партнери не бачать доцільності продовжувати будівництво одночасно всіх об'єктів, і ми поки що домовляємося там, де було розпочато будівництво, провести консервацію, залишити один-два, які вже найбільш близькі до завершення, завершити їх, подивитися, як воно буде працювати", - повідомив Шмигаль.

Лише після цього, як зазначив прем'єр, буде ухвалюватися рішення про те, "яким чином ми будемо завершувати всі інші рівні захисту". Втім, він підкреслив, що подібні великі захищені від ракет об'єкти для України потрібні, бо там можна розмістити не тільки підстанції, але й технологічні підприємства, необхідні у час війни.

"Тому з третім рівнем захисту ми працюємо, але все ж таки експеримент і потребуватиме трішки довшого часу як для створення будівництва через свою вартість і свої масштаби, так і для розуміння того, що цей рівень захисту дійсно на 100% працює й захищає від будь-якого ураження будь-якими засобами, які є в розпорядженні росіян", - пояснив очільник уряду.

Нагадаємо, що в квітні тодішній віцепремʼєр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що основний фокус у захисті 22 підстанцій був на другому рівні захисту. Йдеться про бетонні конструкції від ударних дронів, які на більшості цих об'єктів вже побудовано: зокрема, такий захист вже було успішно випробувано і під час реальних атак.

Конструкцію ж третього рівня захисту, що фактично передбачає перенесення підстанцій під землю, була розроблена військовими інженерами Генерального штабу Збройних сил України. Своїх військових інженерів надіслали в Україну і чотири країни-партнери - Велика Британія, США, Німеччина та Японія, які з самого початку також приймали участь у розробці проєкту.

За словами чиновника, всі проведені випробування підтвердили, що такі конструкції можуть захистити енергооб'єкти від усіх типів ракет. Будівництво такого захисту, як заявляв тоді Кубраков, лише почалося, але для його завершення потрібне "додаткове фінансування".

Скандал зі звільненням голови "Укренерго"

Нагадаємо також, що 3 вересня було звільнено очільника "Укренерго" Володимира Кудрицького, який очолював держкомпанію з серпня 2020 року в "повноцінному" статусі та ще майже півроку до цього в статусі виконуючого обов'язки голови правління.

За даними видання "Економічна правда", звільнення сталося після засідання Ставки верховного головнокомандувача, де мова йшла про ліквідацію наслідків останньої на той момент російської атаки та будівництво захисних споруд: Кудрицькому нібито закидали неналежне виконання попередніх рішень Ставки та поганий захист обʼєктів "Укренерго".

Проти звільнення Кудрицього виступили, як писали ЗМІ, західні донори Україні та, зокрема, дві галузеві асоціації, до яких входять виробники електроенергії з відновлювальних джерел. 

За звільнення проголосували троє членів наглядової ради від держави, а також один незалежний. Ще двоє незалежних членів проголосували проти, після чого взагалі звільнилися. 10 вересня скандал прокоментувала група послів країн "Великої сімки", вказавши Україні на важливість швидкого призначення в наглядову раду "Укренерго" нових фахових незалежних експертів.

Сам Кудрицький після звільнення спростував, що воно пов'язане з захищеністю енергооб'єктів "Укренерго", та наголосив, що незалежність корпоративного управління НЕК та прозорі бізнес-процеси є ключовою запорукою надання західними партнерами 1,5 мільярдів євро (наразі це більше 68 мільярдів гривень) фінансової підтримки на відновлення енергосистеми та її захист.