Два-три місяці може зайняти повне відновлення енергооб‘єктів в Одеській області після останньої ворожої атаки

Два-три місяці може зайняти повне відновлення енергооб‘єктів в Одеській області після останньої ворожої атаки
Одеса під час блекауту. Фото: Instagram фотографа Олексія Василенка

На ліквідацію наслідків останнього удару по енергооб’єктам в Одеській області може знадобитися близько 2-3 місяців. При цьому фахівці працюють безперервно, щоб якнайшвидше відновити постачання е/е побутовим споживачам.

Про це 10 грудня в Facebook повідомив департамент систем життєзабезпечення та енергоефективності Одеської ОДА.

При цьому мова не йде про припинення постачання електроенергії побутовим споживачам на місяці, тому місцева влада закликає громадян не панікувати. Енергетики роблять все можливе, щоб як найшвидше відновити подачу е/е всім споживачам.

"Ситуація залишається важкою, але цілком контрольованою завдяки роботі всіх причетних служб.Спеціалісти ДТЕК працюють над тим, аби в усі наші домівки якомога скоріше повернулося світло. Водопостачання та водовідведення є, 11 районних та більшість малих котелен працюють", - розповів мер Геннадій Труханов.

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук роз'янив громадянам, що інформація в дописі департаменту про тривалу відсутність е/е та заклик до евакуації - "вільна інтерпритація звернення".

"Увага! Жодних закликів до евакуації мешканців Одеси та області жоден представник влади в регіоні не робив. Вільна інтерпритація звернення, яке розміщене на офіційній сторінці Департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Одеської ОВА у Фейсбук, розглядається не інакше, як елемент гібридної війни російських спецслужб проти України. Відповідна ситуація вже вивчається представниками СБУ", - підкреслив Братчук.

Уточнюємо, 10 грудня російські війська завдали ударів по обєктам енергетичної інфраструктури в Одеській області. Через це без світла залишилася Одеса та майже весь Одеський район. Енергетикам вдалося подати напругу на обєкти критичної інфраструктури, але ліквідація наслідків цього удару займе більше часу, ніж зазвичай.

В своєму традиційному вечірньому зверненні до громадян Президент України Володимир Зеленський теж акцентував увагу на важкій ситуації з електроенергією в Одесі та області.

"Поки триває ремонт, допоможіть своїм знайомим, своїм сусідам, літнім людям в Одесі знайти й скористатися "Пунктами Незламності". "Пункти Незламності" розгорнуті. Там можна зігрітися, зарядити техніку, скористатися зв’язком, отримати необхідну, важливу підтримку", - звернувся голова держави до одеситів. 

Він зазначив, що загалом в Україні складна ситуація в енергетиці, найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві.

"Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану – у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень", - зазначив гарант. 

Він також пояснив, що навіть якщо немає масованих ракетних ударів, це не означає, що немає проблем з е/е.

"Майже щодня у різних регіонах є обстріли, є ракетні атаки, атаки дронами. Майже щодня бувають влучання в енергооб’єкти. Через втрати в системі доводиться зменшувати ліміти всім у системі. Дуже важко дається й відновлення", - додав Зеленський.

За останніми підрахунками, РФ випустила по енергооб'єктам України понад 1000 ракет та снарядів, внаслідок чого енергосистемі завдано великих збитків, проте вона зберігає свою цілісність.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький прогнозує, що дефіцит в енергосистемі України залишатиметься протягом зимового періоду. Але енергетики продовжують працювати над відновленням потужностей.