НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Експорт електроенергії з України відновиться 25 серпня - "Укренерго"

Експорт електроенергії з України відновиться 25 серпня - "Укренерго"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Україна відновить експорт електроенергії 25 серпня через зниження споживання та утворення профіциту потужності в енергосистемі, викликаного спадом температур і завершенням ремонту енергоблоку на одній з АЕС. Про це повідомляє “Укренерго”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Профіцит потужності виникає в денні години, коли активно працюють сонячні електростанції. Щоб уникнути аварійних ситуацій, енергосистема повинна бути збалансованою, тобто кількість виробленої енергії має відповідати спожитій у кожну хвилину. 

Згідно з повідомленням, є два можливих способи подолання цього профіциту: обмеження генерації українських сонячних електростанцій або відновлення експорту електроенергії в денні години.

"Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн", - повідомили в "Укренерго".

Також 24 серпня, буде проведено аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови, що дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії.

Зазначається, що експорт здійснюватиметься виключно в періоди профіциту, коли сонячні електростанції працюють на повну потужність. У часи максимального споживання, коли енергосистема відчуває дефіцит потужності, експорт електроенергії з України не проводитиметься.

Нагадаємо, сьогодні, 23 серпня, після планового ремонту і перезавантаження ядерного палива до енергосистеми було підключено ще один атомний блок. Зазначається, що цей блок додасть 1000 МВт потужності та посилить стабільність енергосистеми і дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com