НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

ЄС готовий до відмови від російського газу, який іде транзитом через Україну

Кадрі Сімсон
Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон. Фото: Facebook

Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, пише "Інтерфакс-Україна".

ЄС готовий жити без російського газу

"Ми готуємося до такої ситуації, коли транзитна угода між Україною і Росією закінчиться до кінця цього грудня. Ми знайшли альтернативні шляхи постачань, а держави-члени ЄС або їхні компанії, які все ще отримують газ із Росії, фактично, отримали два додаткові роки", - наголосила Сімсон.

Вона підкреслила, що газотранспортна інфраструктура України також є частиною інфраструктури ЄС, оскільки частина європейського газу зберігається в сховищах України.

Сімсон зауважила, що Україна також є виробником газу, тому ЄС зацікавлений у збереженні української газотранспортної інфраструктури.

"Але моє послання гранично ясне: немає необхідності шукати якісь нові способи продовження торгівлі з «Газпромом». Альтернативні поставки доступні, і ми взаємодіємо з державами-членами, які постраждали, щоб показати їм, що альтернативні маршрути дозволять доставити необхідні обсяги", - констатувала єврокомісарка.

За словами Сімсон, її "головна місія - заохочувати компанії, які все ще отримують російський трубопровідний газ через, обирати більш передбачувані альтернативи".

Імпорт газу "все ще вражаючий"

Сімсон зазначила, що на даний момент імпорт Євросоюзом російського газу "все ще вражаючий", хоча й упав з 45% у 2021 році  до 18%  у червні 2024 року, тоді як імпорт від надійних партнерів, як-от Норвегія і США, збільшився.

Крім того, в ЄС скоротили попит на газ у період із серпня 2022 року по травень 2024 року на 138 мільярдів кубометрів.

"ЄС досяг свого 90% зимового цільового показника зберігання газу 19 серпня 2024 року, значно випередивши крайній термін 1 листопада, а ціни на енергоносії є більш стабільними і залишаються значно нижчими за пікові рівні енергетичної кризи 2022 року", - підсумувала Сімсон.

Зауважимо, серед країн Європейського Союзу російський газ купують Угорщина, Словаччина та Австрія.

Контракт з "Газпромом" закінчується у 2024 році

Нагадаємо, контракт на транзит газу з "Газпромом" спливає наприкінці цього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

 Транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком - до 14 млрд 646,6 млн куб. м, свідчать дані "Оператора ГТС України".

Після початку повномасштабної війни голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що Росія виплатила Україні за транзит газу значно меншу суму, ніж це передбачено зобовʼязаннями.

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ