НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Міноборони та Мінекономіки вводять нові стандарти для закупівель електроенергії для ЗСУ

Міноборони та Мінекономіки вводять нові стандарти для закупівель електроенергії для ЗСУ
Зображення: freepik.com

Міноборони України та Мінекономіки впроваджують нові механізми контролю за закупівлями електроенергії для ЗСУ під час воєнного стану. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

У відомстві зазначають, що нещодавно ухвалений наказ №651, який напрацьований спільно двома міністерствами, встановлює новий порядок закупівлі електроенергії для ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

Також в Міноборони наголошують, що затвердження проєкту наказу пов’язане з необхідністю створення єдиного підходу до організації публічних закупівель електричної енергії, підготовки тендерної документації, включно з проєктом договору про закупівлю.

Що передбачає новий наказ про закупівлю електроенергії

Згідно з наказом, закупівля електроенергії має проводитися на підставі рекомендацій, затверджених Міністерством економіки, та з використанням розробленої тендерної документації.

Наказ, зокрема, передбачає:

1. Відкриті тендери через електронну систему закупівель з дотриманням принципів прозорості та недискримінації учасників.

2. Учасники тендерів повинні подати документи, що підтверджують їхню компетентність та наявність досвіду у постачанні електроенергії.

3. Учасники зобов’язані надавати банківські гарантії для забезпечення тендерних пропозицій та виконання договорів, що забезпечує надійність постачальників.

4. До участі в тендерах не допускаються компанії з Росії, Білорусі та Ірану, що є важливим кроком у посиленні безпеки країни.

При цьому тендери оцінюватимуться за критерієм найнижчої ціни для максимальної прозорості процесу.

В Міноборони зазначають, що учасники тендерів мають змогу виправляти технічні помилки, якщо це не впливає на суть пропозиції, а забезпечення виконання договору становить до 5% від суми закупівлі, що гарантує виконання зобов'язань переможцями тендеру.

Як наголосили у Департаменті політики закупівель МО, це також визначає механізм та орієнтири для замовників, які здійснюють відповідні закупівлі для потреб ЗСУ, з метою забезпечення максимальної економії, ефективності, добросовісної конкуренції, відкритості та прозорості на всіх етапах.