НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

"Нафтогаз" перевищив план видобутку газу на понад 2%

"Нафтогаз" перевищив план видобутку газу на понад 2%
Фото: naftogaz.com

За 8 місяців 2024 року компанії Групи “Нафтогаз”, зокрема АТ “Укргазвидобування” і ПАТ “Укрнафта”, видобули 9,8 млрд куб. м товарного газу, що на понад 7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це йдеться на сайті “Нафтогазу”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначається, що наразі показники видобутку блакитного палива перевищують операційний план більш ніж на 2%.

Крім того, очільник Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов підкреслив, що компанія залишається відданою своїй меті повністю перейти на використання виключно вітчизняного газу для потреб України.

Він додав, що фахівці "Укргазвидобування" запустили 52 нові свердловини, з яких 17 є високодебітними, забезпечуючи добовий видобуток понад 100 тис. куб. м газу.

Нагадаємо, раніше Олексій Чернишов заявляв, що компанія планує пройти зиму лише на українському газі, імпортний газ буде закуповуватися виключно як резерв.

Чи вдасться накопичити достатні запаси газу до зими

Зауважимо, Група "Нафтогаз" почала закупівлю газу в країнах Європейського союзу, хоча раніше в компанії заявляли, що Україна пройде зиму без імпорту газу. 

Загалом у "Нафтогазі" планують накопичити 13,2 млрд куб. м газу в підземні газосховища до листопада, та заявляють що встигнуть це зробити у визначені строки. Однак вже на початку серпня частина експертної спільнотивисловила сумніви щодо того, що за поточних темпів закачування, державна компанія встигне накопичити необхідні обсяги блакитного палива до листопада. 

До того ж в компанії розраховують на газ європейських компаній, який дозволить балансувати газ у ГТС України. Через високий рівень заповненості європейських газосховищ зростає інтерес до українських ПСГ з боку європейських компаній. 

Також експерти зауважують, що прогнозувати наступну зиму буде досить складно, оскільки це буде перша зима без транзиту російського газу. Наразі Україна веде переговори про транзит з Азербайджаном, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ