НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Навіщо "Газпрому" співпраця з Socar та які ризики це несе Україні

Socar Tower
Socar Tower в якій розміщений центральний офіс компанії Socar в Баку. Фото: прес-служба компанії

Під час візиту Путіна до Баку 20 серпня, очільник російської компанії "Газпром" Олексій Міллєр повідомив про домовленості щодо розширення співпраці з азербайджанською державною компанією Socar. Це викликало значний резонанс в Україні, оскільки на фоні закінчення контракту про транзит російського газу через Україну у 2025 році найбільш ймовірний сценарій збереження транзиту — заміщення російського газу азербайджанським. Як можуть вплинути на Україну домовленості Москва з Баку та чи виправдані побоювання української громадськості розбиралось Delo.ua.

В чому саме може полягати домовленості між Socar та "Газпромом" сторони поки не конкретизують. Delo.ua звернулось з відповідним запитом до компанії Socar, але відповіді на момент публікації відповіді не отримало. Згідно з заявою "Газпрому", домовленості стосуються проєкту "Північ-південь" — постачання російського та туркменського газу до Пакистану та Індії. 

Активізація росіян в цьому напрямку є цілком логічною. Після вторгнення до України "Газпром" фактично втратив газовий ринок Європейського Союзу, куди ще у 2021 постачав понад 150 млрд куб. м блакитного палива. Кремль намагався компенсувати ці втрати збільшивши постачання газу до Китаю та збирався для цього побудувати газопровід "Сила Сибіру - 2". Проте реалізувати цей проєкт не вдалося, оскільки китайська сторона поставила росіянам дуже невигідні умови. Тож, домовляючись з Азербайджаном, "Газпром" шукає нові ринки збуту для свого газу в тому числі до Індії. 

Ці домовленості навряд чи матимуть вплив на Україну, окрім того, що це дасть Кремлю додаткову можливість продавати газ та фінансувати загарбницьку війну в Україні. Іншим боком медалі є посилення співпраці Росії та Азербайджану в енергетичному секторі. Що викликає багато нових питань на фоні закінчення контракту про транзит російського газу через Україну з 1-го січня 2025 року та можливу його заміну в українських газогонах на азербайджанський ресурс.

Транзитні схеми

Хоча прямих домовленостей про транзит азербайджанського газу через українську газотранспортну систему наразі нема, експерти вважають цей сценарій збереження транзиту найбільш ймовірним. Аналітик консалтингової компанії ExPro Михайла Свищо вказує на те, що після втрати доходів внаслідок санкцій росіяни намагаються шукати найрізноманітніші обхідні шляхи. Одним з таких є постачання газу до ЄС під виглядом азербайджанського. В тому разі, якщо будуть реалізовані своп-контракти, забезпечувати азербайджанського боку це буде державна компанія Socar.

Через Україну до ЄС може надходити саме російський газ під виглядом азербайджанського. Або ж Азербайджан зможе закуповувати російський газ та використовувати його для власних потреб, що дасть можливість збільшити постачання газу власного видобутку до ЄС

Михайло Свищо
Михайло Свищо Аналітик консалтингової компанії ExPro

Директор з аналітичних досліджень DiXi Group Роман Ніцович також вважає, що російський газ може бути реекспортований до ЄС через Азербайджан. Баку має домовленості щодо розширення обсягів експорту до Європи через Туреччину. Єдиним, що стримує нарощування постачання, є можливість видобутку газу в Азербайджані. Загалом у 2024 році згідно з планами азербайджанського уряду видобуток газу складе 48 млрд куб. м  при цьому більш як половину цього обсягу буде експортовано до ЄС.

Азербайджанський газ може постачатися до ЄС різними маршрутами. Якщо буде обраний саме український маршрут в нас буде контракт саме з азербайджанською стороною, а не російською. Але тут питання кому ми допоможемо: чи росіянам в статусі транзитної країни, чи це буде заміщення,  або ж  на європейський ринок буде постачатися російський газ. І він лише формально буде азербайджанським

Роман Ніцович
Роман Ніцович Директор з аналітичних досліджень DiXi Group

За словами, колишнього очільника Газотранспортної системи Сергія Макогона, завдяки транзиту газу через Україну росіяни щороку заробляють $11 млрд, що неприпустимо в умовах війни на виснаження.

України не має підтримувати всі ці оборудки з транзитом "азербайджанського" газу тощо… На жаль, досі немає остаточної позиції уряду та ОП з цього питання. До того, є інформація про якісь енергетичні треки та таємні перемовини

Сергій Макогон
Сергій Макогон Колишній голова Оператора ГТС України

Він вважає, Раді Національної Безпеки та оборони потрібно заборонити транзит газу Україною з точок входу з Росії та Білорусі з 1 січня 2025 року, щоб остаточно закрити можливість транзиту цим шляхом.

Бойкот мережі АЗС

Попри те, що газові угоди між Росією та Азербайджаном залишаються досить туманними, найбільший ефект заява "Газпрому" спричинила серед українських водіїв. На фоні новин партнерство з "Газпромом", мережа АЗС Socar, яка є "дочкою" азербайджанської державної компанії, зазнала хейту в соцмережах з боку українських користувачів.

Сама мережа, є досить невеликою та налічує 57 АЗС, які працюють в преміум-сегменті. Хоча її бренд є досить впізнаваним в Україні, вона є більше іміджевим проєктом глобальної Socar. За словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна вплив мережі АЗС Socar на паливний ринок України є досить незначним. І попри увесь негатив в соцмережах, ця мережа навряд чи втратить свої позиції на ринку паливного ритейлу.

У них порівняно невеличкий бізнес, 57 АЗС та гуртова торгівля. Вони дійсно можуть втратити якусь частку продажів, але їх клієнти — це найбільш заможні верстви населення. Продажі Socar знизились двічі після початку повномасштабної війни, коли власники дорогих машин виїхали з України. А зараз я не думаю, що падіння реалізації буде критичним

Сергій Куюн
Сергій Куюн Директор консалтингової групи "А-95"

Аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вважає, що скандали навколо мережі АЗС Socar може спричинити відтік частини водіїв, проте глобальної шкоди українському представництву не завдасть.