НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

НКРЕКП спростила розрахунок тарифів на виробництво тепла для когенераційних установок

НКРЕКП
Фото: dixigroup.org

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) спростила розрахунок тарифів на виробництво теплової енергії для когенераційних установок з тепловою потужністю не більше 4,3 Гкал/год. (крім суб’єктів господарювання, що здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії).

Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП.

Зазначається, що відповідні зміни були внесені до Методики формування, розрахунку та встановлення тарифів на теплову енергію, що виробляється на теплоелектроцентралях, теплових електростанціях та когенераційних установках.

Як пояснюють в НКРЕКП, рішення розроблене з метою створення позитивних і довготривалих сигналів для потенційних інвесторів в будівництво розподіленої когенерації.

У регуляторі наголошують, що проєкт рішення пройшов передбачену законодавством процедуру, зокрема схвалення та відкрите обговорення, що було проведене на засадах гласності та відкритості, під час якого було заслухано всі зауваження і пропозиції, які були враховані, частково враховані або відхилені із зазначенням способу врахування та мотивів відхилення.

Повідомляється, що міни набувають чинності з дня, наступного за днем оприлюднення відповідної постанови НКРЕКП на офіційному вебсайті регулятора.

В Україні працюють над створенням альтернативної генерації: що планують

Нагадаємо, що з огляду на знищення внаслідок російських ударів більшості генеруючих потужностей української енергетики в останні місяці Нацкомісія з регулювання у енергетики та комунальних послуг в травні спростила підключення газотурбінних, газопоршневих та когенераційних установок до мереж. Крім того, їх звільнили від сплати відповідних ставок за приєднання.

Також НКРЕКП спростила і прискорила процедуру встановлення генеруючих електроенергію установок шляхом надання відступів від виконання окремих вимог Кодексу системи передачі для нових об'єктів генерації на період дії воєнного стану.

Крім того, Кабінет міністрів ухвалив постанову, що скасувала низку бюрократичних процедур, аби спростити розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж.

Загалом уряд наразі працює над децентралізацією енергосистеми і обговорює з партнерами України поставки дизель-генераторів, когенераційних установок та мобільних котелень, насамперед для прифронтових регіонів. Міністерству енергетики при цьому доручено опрацювати питання встановлення газопоршневих установок у кожному обласному центрі.