НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Перша в Україні: багатоповерхівка у Києві продаватиме світло від сонячної генерації

Перша в Україні: багатоповерхівка у Києві продаватиме світло від сонячної генерації
Київська багатоповерхівка віддаватиме надлишкову електроенергію, що отримує від сонячної генерації, в загальну енергосистему країни. Фото:kyivcity.gov.ua

Багатоквартирний житловий будинок у Києві на вулиці Митрополита Шептицького зможе продавати електроенергію, яку отримує завдяки сонячній генерації.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Багатоквартирний житловий будинок у столиці отримав статус "активного споживача" електроенергії.

ОСББ, що встановило обладнання для сонячної генерації і виробляє за його допомогою електроенергію, тепер зможе постачати надлишок у загальну енергомережу країни. 

16-поверхівка оснащена сонячною станцією на даху, трьохфазними інверторами, потужною акумуляторною батареєю та іншим супутнім обладнанням.

В умовах знеструмлення в будинку все одно працюють насоси для підкачки води, ліфт, освітлення в коридорах, є інтернет. А з 1 жовтня ОСББ працює як "активний споживач", уклавши відповідну угоду з електропостачальником, та продає електричну енергію за цінами "Ринку доби наперед.

За інформацією голови ОСББ Станіслава Донцова, у середньому об’єднання планує генерувати в загальну мережу: влітку – 70-80 кВт*год, восени та навесні – 40-45 кВт*год.

"ОСББ є прикладом комплексного господарського підходу до управління житлом, розуміння потенційних ризиків функціонування будинку в умовах відключень електроенергії та застосування ефективних рішень. Будинок  є активним учасником київських муніципальних програм – Конкурсу енергоефективних проєктів "70/30%", програми часткового відшкодування незалежних джерел енергії", – зауважив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він підкреслив, що це вперше в Україні житловий будинок не тільки подбав про власну енергетичну ефективність та надійну роботу взимку, а й виконав важливу соціальну місію, і тепер надлишкову електроенергію постачає в енергосистему країни, тим самим підтримуючи її.

Нагадаємо, державний Sense Bank підписав першу кредитну угоду з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Метою кредитування є зведення сонячної електростанції потужністю 30 кіловатів для забезпечення енергетичних потреб будинку. 

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.