НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Політичний вибір: в ЄС прокоментували рішення Угорщини продовжувати купувати газ в РФ

Політичний вибір: в ЄС прокоментували рішення Угорщини продовжувати купувати газ в РФ
Фото: Freepik

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що блок готовий до завершення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про транзит через Україну російського газу в кінці року, а додаткові угоди з російським газовим монополістом є "політично небезпечними". 

Про це вона розповіла за підсумками зустрічі міністрів енергетики у Люксембурзі, передає "Радіо Свобода".

Нульовий транзит станом на 1 січня 2025 року

За словами Сімсон, Центральна та Південно-Східна Європа мають диверсифіковані варіанти постачання газу, аби замінити продукцію з РФ.

"Єврокомісія тісно співпрацює з найбільш постраждалими державами-членами, щоб підготуватися до сценарію нульового транзиту станом на 1 січня 2025 року. Центральна та Південно-Східна Європа вже має диверсифіковані варіанти постачання, щоб повністю замінити ці 14 мільярдів кубометрів російського газу, що все ще проходить через Україні, а нові та існуючі СПГ-термінали мають достатньо потужності. Є транспортна інфраструктура та існують різні маршрути постачання як для СПГ, так і для імпорту трубопроводів", - підкреслила єврокомісарка.

Також вона наголосила, що ЄС "може жити без цього російського газу", назвавши це "політичним вибором".

"ЄС може жити без цього російського газу, і якщо країни-члени віддадуть перевагу продовженню імпорту російського газу, і вони будуть робити це навіть поза контрактом, або якщо вони захочуть підписати нові угоди щодо нових потужностей. Хочу пояснити, що це не обов’язково. Це політичний вибір і він небезпечний. І ми маємо пам’ятати, що вартість відносин з Росією вимірюється не лише ціною на газ, а й втраченими в Україні життями", - додала Сімсон, коментуючи  нову угоду між Угорщиною і "Газпромом" 

Угорщина підписала з "Газпромом" угоду про збільшення постачання газу

Угорщина планує збільшити обсяги закупівлі російського газу і підписала меморандум з російською газовидобувною корпорацією "Газпром".

Зауважимо, серед країн Європейського Союзу російський газ купують Угорщина та Словаччина. 

Попри те, що Австрія має тривалі та глибокі енергетичні зв'язки з Росією, віденська компанія Wien Energie GmbH, що постачає енергію для двох мільйонів мешканців Відня та околиць, оголосила, що з наступного року більше не використовуватиме російський природний газ.

Додамо, Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ