НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Проблеми із сертифікацією "Укренерго". В ЄС прокоментували, як це вплине на імпорт електроенергії

Проблеми із сертифікацією "Укренерго". В ЄС прокоментували, як це вплине на імпорт електроенергії
Фото: Depositphotos

В ЄС відреагували на поширену у ЗМІ інформацію про загрозу імпорту електричної енергії в Україну у зв’язку з можливою втратою системним оператором НЕК "Укренерго"  європейської сертифікації. 

Про це йдеться у заяві Енергетичного співтовариства.

Зазначається, що сертифікація "Укренерго" як незалежного оператора системи передачі (TSO) розпочалася ще до початку війни для приведення управління у відповідність до стандартів ЄС.

"Заяви про те, що цей процес вплине на здатність України імпортувати електроенергію взимку, є хибними. Імпорт енергоресурсів залишається критично важливим для забезпечення стабільного енергопостачання, особливо під час зимового періоду, коли наявність електроенергії життєво необхідна для підтримки основних потреб населення", - наголошується у заяві.

В Енергетичному співтоваристві, шкодують, що адресований НКРЕКП лист, був використаний для поширення таких помилкових тверджень.

"Наш головний пріоритет — забезпечення енергетичної стійкості України шляхом збільшення імпорту електроенергії та відновлення інфраструктури", - йдеться у заяві.

Що передувало

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підтвердили, що 9 жовтня 2024 року регулятор отримав лист від директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковські, в якому наголошувалося на необхідності збереження відповідності українського оператора системи передачі НЕК "Укренерго" вимогам щодо відокремлення Директиви (ЄС).

В НКРЕКП наголосили, що жодних підстав для зупинки сертифікації "Укренерго" як оператора системи передачі (ОСП) або неможливості використання транскордонних перетоків для залучення імпорту електроенергії - немає. 

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, коментуючи лист Лорковські, зазначив, що скасування сертифікації НЕК "Укренерго" загрожує здійсненню імпорту е/е, який став можливим після синхронізації української та європейської енергосистем у 2022 році.

Джерело фото: ua.depositphotos.com