НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Прорив труби біля станції метро "Либідська": "Київтеплоенерго" відкидає звинувачення у розкраданні коштів

Прорив труби біля станції метро "Либідська": "Київтеплоенерго" відкидає звинувачення у розкраданні коштів
Фото: facebook.com/kyivteploenergo

На території комунального підприємства "Київтеплоенерго" проходять обшуки у справі про привласнення бюджетних коштів під час ремонту теплових мереж на вулиці Антоновича біля станції метро "Либідська", де постійно трапляються прориви труб.

Про це повідомляє пресслужба "Київтеплоенерго".

Там переконані, що, слідчі органи  демонструють винятково непрофесійний підхід. 

Зазначається, що посадових осіб "Київтеплоенерго" звинувачують у нібито привласненні бюджетних коштів під час ремонту теплових мереж на вул. Антоновича ще в 2016 році. Але тоді паливно-енергетичний комплекс столиці обслуговувало ПАТ "Київенерго". КП "Київтеплоенерго" на той час не існувало, мережі в його управління передали лише після 2018 року.

Як додають у "Київтеплоенерго", слідчі, суперечачи самим собі, стверджують, що це кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку, взяті Київською міською державною адміністрацією на реконструкцію теплових мереж. КМДА підписала відповідний меморандум з ЄБРР лише в 2018 році, але через воєнний стан місто досі не отримало кошти за цим кредитом.

У "Київтеплоенерго" звинуватили правоохоронців у намаганні дискредитувати підприємство за допомогою міфічних обвинувачень і у перешкоджанні життєво важливому процесу підготовки до зими.

Нагадаємо, Головне управління поліції в Києві відкрило кримінальне провадження через прорив тепломережі біля станції метро "Либідська" та торгово-розважального центру Ocean Plaza на вулиці Антоновича. 

Встановлено, що починаючи з 2019 року службові особи комунального підприємства "Київтеплоенерго" неодноразово здійснювали капітальний ремонт, заміну магістрального трубопроводу та проводили гідравлічні випробування на цій вулиці.

Йдеться про програму модернізації теплових мереж Києва, на яку також виділив кошти Європейський банк реконструкції та розвитку. За цей час було проведено повну реконструкцію понад 300 км столичних тепломереж.

Однак під час реалізації програми прориви та аварії відбувалися регулярно (зокрема, у 2019, 2020 та 2021 роках). Востаннє прорив згаданого магістрального трубопроводу на відрізку відремонтованої магістралі відбувся двічі 14 та 15 травня 2024 року.

Загалом ремонтні роботи на Антоновича періодично тривають з 2016 року, а сума державних коштів, які були витрачені на модернізацію тепломережі, складає близько 1 мільярда гривень.