НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У липні транзит російської нафти до ЄС через Україну подвоївся

У липні транзит російської нафти до ЄС через Україну подвоївся
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У липні 2024 року транзит російської нафти через українську частину нафтопроводу "Дружба" до ЄС зріс удвічі, досягнувши 1,09 млн тонн, незважаючи на заяви Угорщини та Словаччини про припинення постачань від "Лукойлу".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє ExPro Weekly Crude Oil & Condensate.

За даними ExPro, обсяги транзиту у липні збільшилися з 0,54 млн тонн у червні до 1,09 млн тонн. У липні середньодобові обсяги транспортування становили 35,2 тис. тонн, а у серпні – 33,3 тис. тонн. Водночас не уточнюється, які компанії є власниками нафти, що проходить через Україну до Європи.

Повідомляється, що основний обсяг нафти у липні був направлений до Угорщини становив 0,43 млн тонн, що на 8% менше, ніж у червні. Поставки до Словаччини зросли у п'ять разів і досягли 0,34 млн тонн. Крім того, до Чехії було транспортовано 0,32 млн тонн нафти, тоді як у червні цей транзит був відсутній.

Загалом за перші сім місяців 2024 року Україна транспортувала до Європи приблизно 6,23 млн тонн російської нафти. Основними напрямками постачань були Угорщина (2,84 млн тонн, або 46% від загального обсягу), Словаччина (1,92 млн тонн, або 31%) та Чехія (1,46 млн тонн, або 23%).

"Лукойл" (не) припинив постачання нафти до Угорщини

Нагадаємо, з 18 липня через посилення санкцій з боку України, російська нафтова компанія "Лукойл" заявила про припинення постачання нафти до Угорщини, оскільки санкції, введені у червні, фактично заборонили "Лукойлу" використовувати територію України для транзиту нафти.

"Лукойл" є одним з ключових постачальників нафти до Угорщини через південну ділянку нафтопроводу "Дружба". Наразі російська нафта забезпечує дві третини потреб Угорщини, але MOL планує повністю відмовитися від неї до 2025 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив припущення, що ініціатива зупинки транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через територію України могла бути ініційована Єврокомісією, а не українським урядом. Він вважає, що це могло бути спробою "шантажувати дві країни, які підтримують мир і відмовляються від постачання зброї".

А прем'єр-міністр Словаччини Фіцо заявив, що якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, словацька компанія Slovnaft припинить постачання дизельного пального в Україну, яке покриває 10% українського споживання.

Джерело фото: ua.depositphotos.com