НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

У "Нафтогазі" пояснили причину відключення Трипільської ТЕС від постачання газу

У "Нафтогазі" пояснили причину відключення Трипільської ТЕС від постачання газу
Фото: скріншот відео YouTube/Fly Performance

Основною причиною розпорядження газопостачальною компанією "Нафтогаз України" оператору газорозподільних мереж "Київоблгаз" відключити 30 жовтня постачання газу на Трипільську теплоелектростанцію (Українка, Київська область), що належить компанії "Центренерго", є борг ТЕС за спожите паливо.

Згідно з повідомленням Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", на 28 жовтня цей борг становить 2,757 мільярда гривень, передає "Інтерфакс-Україна".

У НАК зазначають, що Трипільська ТЕС включена до реєстру споживачів постачальника "останньої надії", який за законом має право припинити постачання споживачеві газу до закінчення визначеного законом граничного терміну у разі невиконання ним зобов'язання щодо повної та своєчасної оплати вартості ресурсу.

При цьому в "Нафтогазі" вважають, що припинення постачання газу Трипільській ТЕС не повинно призвести до припинення її роботи, оскільки основне паливо, яке вона використовує для своєї діяльності, - це вугілля, а газ та мазут є резервним паливом.

"Враховуючи ситуацію, що склалася, ГК "Нафтогаз України" висловлює свою готовність до конструктивного діалогу і закликає "Центренерго", НЕК "Укренерго" та Міністерство енергетики невідкладно вирішити питання заборгованості, накопиченої "Центренерго", а також визначити умови та джерела закупівлі ресурсу для забезпечення потреб підприємств, які виробляють електричну енергію (у тому числі "Центренерго"), – зазначили у держкомпанії.

Водночас у НАК звертають увагу, що "Центренерго" не виконало своїх договірних зобов'язань і відмовилося від постачання електроенергії на суму 1,8 мільярда гривень, передбаченої двосторонніми договорами її купівлі-продажу, укладеними з ГК "Нафтогаз України" у грудні 2021 року та лютому 2022 року.

При цьому в "Нафтогазі" зазначають, що компанія здійснила попередні оплати за електроенергію за березень 2022 року, IV квартал 2022 року та I квартал 2023 року.

Також у НАК зазначають, що Трипільська ТЕС, на відміну, наприклад, від Зміївської ТЕС "Центренерго", відсутня у Переліку споживачів електричної енергії та природного газу, які не належать до категорії побутових споживачів та виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності України, затвердженого наказом Міністерство енергетики №313 від 14 вересня.

Зазначимо, що напередодні перший заступник голови комісії з енергетики та ЖКГ Верховної Ради Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина") опублікував лист від "Київоблгазу" про відключення Трипільської ТЕС від постачання цього палива з 7:00 30 жовтня із закликом до нардепа втрутитися в ситуацію для недопущення критичних наслідків для енергосистеми під час війни.