НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

У серпні 63% від усієї електроенергії, проданої на балансуючому ринку, було вироблено ГЕС

У серпні 63% від усієї електроенергії, проданої на балансуючому ринку, було вироблено ГЕС
Фото: Пресслужба "Укргідроенерго"

Гідрогенерація зайняла 63% у структурі реалізації електроенергії на балансуючому ринку у серпні 2024 року.

Про це свідчать дані, опубліковані НЕК "Укренерго" щодо часток джерел, повідомляє пресслужба "Укргідроенерго".

Зазначається, що друге місце посіла вугільна промисловість з показником 22,05%, на третьому місці природний газ –14,25%.

При цьому загальний обсяг реалізованої електроенергії на цьому сегменті ринку у серпні склав 238,6 тис. МВт*год.

За словами заступника генерального директора з комерційної діяльності Богдана Сухецького, перевагою показника у 63% є те, що завдяки плануванню, яке "Укргідроенерго" здійснює протягом року, в серпні у водосховищах був достатній резерв води і "Укренерго" мало змогу вирівнювати ситуацію в енергосистемі та завантажувати станції "Укргідроенерго" додатковим виробітком енергії.

"Проте, з іншого боку, це відразу збільшило заборгованість, яку накопичує НЕК перед нами на балансуючому ринку, більш, ніж на мільярд", - зауважив він.

Нагадаємо, компанія "Укргідроенерго" вирішила відновити 1 ГВт генерації електроенергії до зими та побудувати ще 2,5 ГВт потужностей у майбутньому, оскільки близько 45% потужностей було знищено російськими військами. Від початку повномасштабного вторгнення станом на червень 2024 року станції "Укргідроенерго" зазнали 118 ракетних ударів.

Також додамо, що "Укргідроенерго" готується до використання 200 млн євро, надходження яких очікують у рамках кредитної угоди між Європейським банком реконструкції та розвитку та урядом Італії.