НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

"Укренерго" придбало 500 МВт швидких резервів на 5 років

електроенергія
Фото: Freepik

НЕК "Укренерго" провела другий спецаукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) строком на 5 років. Переможці аукціону матимуть фіксований у євро контракт з відтермінуванням початку надання послуги на один рік. Інвестори матимуть час до жовтня 2025 року, щоб побудувати нову електроустановку та пройти сертифікацію обладнання.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НЕК "Укренерго".

35 компаній стали переможцями

Зазначається, що під час аукціону учасники продемонстрували високий рівень конкуренції.

Попередньо, всі учасники аукціону – 35 компаній, які зробили 807 пропозицій – є переможцями.

З пропозицій, які перемогли, 41 одиниця генеруючого обладнання. Близько 90% учасників аукціону – нові для енергетичного ринку компанії.

Повідомляється, що на аукціоні "Укренерго" купувало 2 види послуг з надання аРВЧ:

  • 579 МВт – послуга завантаження, тобто здатність електроустановок підтримувати енергосистему шляхом збільшення видачі електричної енергії в мережу;
  • 421 МВт – симетричний резерв, тобто здатність електроустановок розвантажуватись та завантажуватись, в залежності від потреби енергосистеми України.

Які ціни пропозицій

Як повідомляють в "Укренерго", за попередніми результатами, в середньому було придбано 240 МВт резервів на послугу завантаження в кожній годині, що складає більше 41% від виставленої на аукціон потреби.

Також закуплено в кожній годині, в середньому, близько 260 МВт послуг із завантаження та розвантаження (симетричний резерв) – 62% від потреби.

В середньому, ціни пропозицій завантаження коливалися в діапазоні від 484 до 971,15 грн за мегават, а на симетричний резерв – від 1049,40 до 1330,13 грн за мегават, тоді як гранична ціна на послуги з придбання резервів складає 1339,82 грн за мегават.

Також в "Укренерго" наводять цифри для порівняння: пропозиція на добових аукціонах з придбання послуг з надання аРВЧ складає 20% на послуги аРВЧ на завантаження та 38,4% від потреби в симетричному діапазоні. В аукціонах беруть участь 3 компанії, а ціна майже дорівнює граничній на ринку доппослуг – 1339,82 за мегават симетричного продукту і 973,39 за мегават продукту на завантаження.

"Переможці аукціону з надання послуг аРВЧ матимуть фіксований у євро контракт з НЕК "Укренерго" на 5 років, з відтермінуванням початку надання послуги на один рік. Тобто, інвестори матимуть час до жовтня 2025 року, щоб побудувати нову електроустановку та пройти сертифікацію обладнання. Тож, уже через рік в українській енергосистемі з’являться нові балансуючі потужності", - підкреслюють в "Укренерго"..

Як пояснюють в компанії, допоміжні послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти – це послуги з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну міждержавних перетоків між енергосистемами України та сусідніх держав. Цей резерв надається автоматично, а час повної активації не перевищує 15 хвилин. Такий вид резерву необхідний для стабільної збалансованої роботи української енергосистеми.

Нагадаємо, 15 серпня "Укренерго" придбало на спецаукціоні 99 МВт резерву підтримки частоти на 5 років. Ці резерви дозволяють забезпечити стабільну синхронну роботу європейської та української енергосистем.

"Укренерго" викупатиме електроенергію у бізнесу, який побудує децентралізовану генерацію

"Укренерго" планує викупати електрику у приватного бізнесу, який побудує децентралізовану генерацію, зокрема і газові електростанції. Йдеться про довгострокові контракти, які укладатимуть після аукціону.

"Ми як "Укренерго" будемо на 5 років купувати в нових електростанцій послуги збалансування, по суті, енергосистеми. Ми укладатимемо контракт з іще не побудованими електростанціями на 5 років вперед. Ми будемо зобов'язуватись по визначеній на аукціонній ціні викуповувати у них послугу збалансування", — заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він повідомив, що цей контракт можна буде принести в банк та отримати під нього кредитування.

"Таким чином приватний бізнес зможе прорахувати свої фінансові інвестиційні моделі на 5 років вперед", - додав глава "Укренерго".