НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

"Укргідроенерго" відмовилося від арбітажу щодо компенсації за знищення Каховської ГЕС

каховська гес
Фото: Укргідроенерго

"Укргідроенерго" вирішило скасувати запланований на 17 жовтня тендер на закупівлю юридичних послуг в арбітражній справі щодо руйнування Каховської гідроелектростанції. Більш того, судячи з повідомлення гідрогенеруючої держкомпанії, вона взагалі вирішила наразі відмовитися від ідеї арбітражу і чекати погодження іншого формату отримання компенсації.

"Це рішення було прийнято для того, щоб забезпечити відповідність дій компанії ширшій національній стратегії України. Стратегія спрямована на притягнення держави-агресора до відповідальності за шкоду, завдану об'єктам критичної інфраструктури, та забезпечення компенсації за завдані руйнування", - йдеться у заяві.

Як висловилися в УГЕ, в цьому контексті будуть проведені додаткові консультації з урядом та іншими ключовими зацікавленими сторонами для визначення найбільш доцільного курсу дій відповідно до національного підходу, який координується у партнерстві з міжнародними союзниками України.

В компанії заявляють, що "залишаються відданими справі" отримання повної компенсації за всі збитки, завдані війною, які включають не лише руйнування Каховської ГЕС, але й понад 140 ракетних ударів по інших її активах.

"Ми продовжимо тісно співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами та будемо інформувати всі зацікавлені сторони про наші наступні кроки в цьому важливому процесі", - сформулювали позицію в "Укргідроенерго".

Нагадаємо, 15 серпня компанія оголосила тендер на юридичні послуги представництва для отримання компенсації інвестиційних втрат, спричинених підривом росіянами Каховської ГЕС 6 червня минулого року.

Очікувана вартість послуг була визначена у 365,4 мільйона гривень. Судячи з формулювання суті закупівлі, у своїй позиції УГЕ посилалося на угоду між Кабінетом міністрів України і урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 году, ратифікованої Україною в грудні 1999 року.

Додамо, що в червні "Укргідроенерго" підготувало проєкт тимчасового гідровузла на місці знищеної росіянами ГЕС. В компанії наголошували на важливості відновлення греблі через низку причин.