НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Уряд схвалив план розвитку відновлюваної енергетики та графік аукціонів зі стимулювання її виробників у 2024 році

Уряд схвалив план розвитку відновлюваної енергетики та графік аукціонів зі стимулювання її виробників у 2024 році
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій з відновлювальної енергетики до 2030 року, а також встановив додаткову річну квоту підтримки для виробників електричної енергії з альтернативних джерел на 2024 рік. Крім того, визначено умови для проведення конкурсів на будівництво нових генеруючих потужностей. Про це повідомляє Міненерго.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Очікується, що перші об'єкти електроенергетики, які будуть реалізовані за результатами пілотних аукціонів, розпочнуть постачання електричної енергії у мережу у 2025 році.

На аукціонах будуть розглядатися проекти сонячних та вітрових електростанцій, а також інших видів відновлюваної енергетики, таких як біомаса, біогаз та малі гідроелектростанції.

Для сонячних електростанцій визначено територію на лівому березі Дніпра, тоді як проекти з вітрової та інших видів відновлюваної енергетики можуть бути реалізовані по всій Україні.

Водночас максимальні ціни, які учасники аукціонів можуть запропонувати за 1 кВт/год електроенергії, становлять 9 євроцентів для сонячної та вітрової енергетики та 12 євроцентів для інших видів.

Торги будуть проводитися через електронну систему "Prozorro.Продажі", а організатором виступає державне підприємство "Гарантований покупець". Переможці аукціонів укладуть з ним договори на 12 років.

Окрім того, Уряд затвердив умови для проведення конкурсу на будівництво нових генеруючих потужностей і реалізацію заходів з управління попитом. Це дозволить збільшити обсяги генерації в енергосистемі та сприятиме її подальшому розвитку.

Зокрема, планується організувати конкурси на будівництво об'єктів з потужністю від 5 МВт до 80 МВт кожен, з загальною потужністю в 700 МВт. Ці об'єкти мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року.

Також згідно з рішенням Уряду, на 2024 рік встановлено додаткову річну квоту підтримки для підприємств, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Вона становить 110 МВт, з яких 11 МВт відведено для сонячних електростанцій (СЕС), 88 МВт – для вітрових електростанцій (ВЕС), а ще 11 МВт – для інших видів альтернативних джерел енергії.

Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року

На засіданні Кабінету Міністрів був затверджений Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2030 року разом з планом заходів для його реалізації.

Цей план є доповненням до Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК).

Згідно з планом, до 2030 року частка відновлювальних джерел енергії у валовому кінцевому споживанні енергії досягне 27%. Зокрема, у системах теплопостачання та холодопостачання вона становитиме 33%, у виробництві електроенергії – 29%, а в транспортному секторі – 17%.

Джерело фото: ua.depositphotos.com