НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні запустили майданчик для торгівлі гарантіями походження "зеленої" електроенергії

сес
Фото: сайт енергокомпанії ДТЕК

"Оператор ринку" презентував бізнесу власне програмне забезпечення для торгівлі гарантіями походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. Про це йдеться у повідомленні держкомпанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Гарантія походження є електронним документом, який засвідчує, що певний обсяг енергії був вироблений з відновлюваних джерел енергії, виданий уповноваженим органом (тобто Нацкомісією з регулювання сфер енергетики та комунальних послуг) та сформований за допомогою відповідного реєстру гарантій.

Як зазначила керівниця департаменту з регуляторних питань "Оператора ринку" Марина Котляренко, гарантії походження є європейським механізмом віртуального маркування енергії, і в Україні започатковують торгівлю ними в рамках імплементації директив ЄС про стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел (RED).

"Система ГПЕЕ працює паралельно з фізичним постачанням енергії, тобто право власності на ГПЕЕ може бути передано окремо від електричної енергії. Купівля-продаж ГПЕЕ після їх видачі НКРЕКП здійснюватиметься на ринкових засадах, в тому числі на майданчику "Оператора ринку", - пояснила вона.

Гарантії походження формуватимуться в реєстрі автоматично на безоплатній основі на фактичний обсяг електроенергії, відпущеної в мережу або виробленої та використаної для власного споживання (на підставі даних комерційного обліку). Видаватимуться гарантії на обсяг 1 МВт•год (тобто одна гарантія походження буде еквівалентом такого обсягу).

Хто може отримати та продавати гарантії "зеленості" електроенергії

Отримати гарантію зможуть:
➡️ усі суб’єкти господарювання, що виробляють електроенергію з ВДЕ;
➡️ споживачі, що встановили установку для виробництва енергії з відновлюваних джерел задля забезпечення власного споживання;
➡️ активні споживачі;
➡️ держпідприємство "Гарантований покупець" та постачальники універсальних послуг.

Гарантії, які видаються на обсяг, проданий "ГарПоку" за "зеленим" тарифом або за механізмом ринкової премії, а також проданий ПУП за "зеленим" тарифом (йдеться про установки приватних домогосподарств встановленою потужністю до 50 кВт), переходять у їхню власність одночасно з купівлею.

Хто й як може купувати гарантії походження

Купувати гарантії зможе як український бізнес, так і компанії іноземного походження, які для виробництва товарів і послуг використовують електроенергію; так само як і установи й навіть фізичні особи, які прагнуть споживати енергію, вироблену саме з альтернативних джерел енергії.

"Оператор ринку" обіцяє прозорі та конкурентні умови процесу купівлі-продажу гарантій на його майданчику. Учасникам пропонуватимуться на вибір два види торгів: безперервні та індивідуальні.

"Торгуватимемо стандартизованими та спеціальними продуктами, в основі яких - прозоре ціноутворення. Обидва види торгів добре знайомі учасникам ринку, вони відбуватимуться за аналогією з торгами електричною енергією на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку", - зазначив керівник департаменту з проведення торгів Олександр Кукса.

Нагадаємо при цьому, що в найбільшій приватній енергокомпанії України ДТЕК нещодавно пояснили, що встановлювати в домогосподарствах сонячні панелі в надії, що це "згладить" очікувані довготривалі відключення світла взимку, не має сенсу.