НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

В українську ГТС вперше запустили вітчизняний біометан

Vitagro, біометан
Фото: Vitagro

Група компаній Vitagro успішно забезпечила надходження виробленого на її заводі біометану до газотранспортної системи України. Як ідеться у її повідомленні, колектив ТОВ "Вітагро Енерджі" спільно із спеціалістами Хмельницької філії "Газорозподільних мереж України" отримали перший для всієї української енергетичної галузі подібний досвід .

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Протягом перших днів роботи завод працюватиме на 60-70% від запланованої потужності. Надалі спеціалісти компанії будуть поступово збільшувати об’єми виробництва та закачування.

Наразі добовий об’єм газу, що потрапляє до газорозподільної мережі, становить близько 6 тисяч кубометрів. На повну потужність завод може вийти вже до кінця жовтня.

Паралельно у групі Vitagro працюють над тим, щоб налагодити експорт біометану. Зазначається, що компанія вже має всі необхідні дозвільні документи і як тільки накопить у газосховищах достатні об’єми, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям.

За словами керівника департаменту відновлюваних джерел енергії групи Vitagro Володимира Івахіва, якщо процедура працюватиме коректно, то про перший досвід експорту українського біометану за кордон можна буде говорити вже у листопаді.

"Також ми розраховуємо, що це стане значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану по аналогії з ринком електричної енергії. Зараз ми проходимо перші кроки – крім налаштування роботи самого заводу, активна робота ведеться з операторами ГТС, ГРМ, "Укртрансгазом", постачальником технології щодо відпрацювання всіх процедур взаємодії між компаніями", - додав він.

Біометановий завод Vitagro розпочала будувати в 2022 році, вже після повномасштабного вторгнення в Україну, а перший пуск біометану в рамках пуско-налагоджувальних робіт відбувся зимою 2024 року. Півроку завод вимушено простоював через те, що не було врегульовано порядок митного оформлення експорту біометану.

Загальний обсяг інвестицій у біометановий завод склав 6 мільйонів євро. Група інвестувала в нього власні кошти, а повернути інвестиції планували за п'ять років повноцінної роботи.

Втім, за словами директора з розвитку та інвестицій групи Vitagro Сергія Савчука, зараз строки дещо зміщуються через зазначену затримку з державним регулюванням експорту біометану.

Для виробництва палива Vitagro буде використовувати як власну, так і покупну сировину. Перш за все це будуть відходи тваринництва та рослинництва. Крім біометану, на заводі підприємства будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією в якості органічних добрив.

Нагадаємо, ще в кінці березня Верховна Рада прийняла закон, який розблоковує експорт біометану. Однак лиш у вересні Міністерство фінансів своїм наказом остаточно врегулювало всі процедури митного оформлення біометану, що фактично дозволяє виробникам почати його експорт.