Війна в Україні прискорить перехід до "чистої енергії", – Міжнародне енергетичне агентство

Війна в Україні прискорить перехід до "чистої енергії", – Міжнародне енергетичне агентство

Енергетична криза, що виникла у світі через вторгненням Росії в Україну, швидше за все, прискорить глобальний перехід від використання викопного палива до "чистої енергії", зокрема отриманої від вітрових- та сонячних станцій. 

Про це Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило у своєму щорічному World Energy Outlook.

Зазначається, що через війну в Україні деякі країни збільшили використання викопного палива, але це короткочасна тенденція.

"Останнім часом використання вугілля в електроенергетиці в багатьох країнах зросло у відповідь на високий попит, високі ціни на природний газ і занепокоєння енергетичною безпекою, але очікується, що це тимчасово", — йдеться у звіті.

МЕА прогнозує, що відновлювані джерела енергії домінуватимуть у світовому об’єднанні потужностями з часткою 75-80% в загальному обсязі усіх нових потужностей до 2050 року. В агентстві вважають, що домінуватимуть вітрова та сонячна фотоелектрична енергія.

"Частка відновлюваних джерел енергії у виробництві електроенергії зросте з 28% у 2021 році до приблизно 50% до 2030 року та 80% до 2050 року. Невитрачене вугілля впаде до 3% у 2050 році. Додаткова потужність фотоелектричної енергії збільшиться зі 151 гігават (ГВт) у 2021 році до 370 ГВт у 2030 році, і майже 600 ГВт у 2050 році", — вважають експерти агентства.

Частка альтернативних джерел енергії в майбутньому. Інформаграфіка: МЕА

Водночас очікується, що світові інвестиції в чисту енергетику зростуть з 1,3 трлн доларів у 2022 році до понад 2 трлн доларів на рік до 2030 року, що є значним зрушенням, повідомляє МЕА.

Експерти з енергетики вважають, поточна енергетична політика ставить світ на шлях досягнення піку викидів вуглекислого газу до 2025 року та потепління приблизно на 2,5°C до 2100 року порівняно з доіндустріальним рівнем. Це відповідає окремим прогнозам Організації Об’єднаних Націй, яка проаналізувала заявлені обіцянки країн боротися з викидами.

Нагадаємо, 18 травня Європейська комісія затвердила план щодо прискореної відмови від російських енергоносіїв REPowerEU. План передбачає прискорене впровадження відновлюваних джерел енергії для заміни викопного палива

На тлі цього, наприклад, у Швейцарії вдалося запустити амбітний проект із зберігання великої кількості енергії у вигляді "водяної батареї", для реалізації якого знадобилося 2 млрд євро та 14 років. 

Крім того, іспанський виробник та постачальник електроенергії Iberdrola запустив найбільшу в Європі сонячну електростанцію на заході країни, оскільки країна нарощує виробництво відновлюваної енергії, щоб зменшити залежність від викопного палива.

Джерело фото: ua.depositphotos.com