З початку жовтня європейські компанії активізували закачування газу в українські ПСГ, — "Укртрансгазу"

З початку жовтня європейські компанії активізували закачування газу в українські ПСГ, — "Укртрансгазу"

Від початку жовтня обсяги природнього газу, який нерезиденти зберігають в режимі митного складу, збільшилися у понад 7 разів. Про це 21 жовтня повідомив тимчасовий виконувач обов'язків гендиректора "Укртрансгазу" Сергій Перелома.

"Тенденція до збільшення попиту на послуги українських ПСГ серед іноземних компаній не може не тішити. Дійсно, як ситуація на зовнішньому ринку, так і умови на газовому ринку України обʼєктивно підвищують інтерес компаній-нерезидентів до послуг "Укртрансгазу" - Оператора газосховищ України", — зазначив Перелома.

Він пояснив, що на формування такої тенденції є декілька причин. Зокрема, ціни на газ на європейських ринках пішли на спад.

Крім того, як вважає експерт, Україна за час повномасштабної війни з РФ підтвердила свій статус надійного бізнес-партнера за будь-яких обставин.

"В першу чергу, у питанні зберігання газу на Митному складі та його реекспорту. Нещодавні гарантії з боку уряду та міністра Германа Галущенка щодо відсутності будь-яких обмежень на реекспорт газу в майбутньому також, упевнений, відіграли свою роль та зміцнили довіру наших партнерів до українських ПСГ", — підсумував т.в.о. гендиректора "Укртрансгазу".

Зазначимо, що зараз ЄС готовий до нового опалювального сезону та має достатньо палива для виробництва електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії. На середину жовтня сховища ЄС наповнені на 90%.

В цей же час  європейський споживач вже зрозумів, що Росія не є надійним постачальником. Тому намагається диверсифікувати поставки та переорієнтовується на ЗПГ.

Відомо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частка Росії на газовому ринку ЄС зменшилась з 40% до 9%. Через це, на думку експертів, Росія вже не зможе тиснути на європейський газовий ринок.

Джерело фото: ua.depositphotos.com