Чи встоїть гривня. Валютний курс має рухатися в новому коридорі, але без неочікуваних сюрпризів

Гривня може девальвувати й далі. Джерело: depositphotos
Гривня може девальвувати й далі. Джерело: depositphotos

Наприкінці травня офіційний курс НБУ виріс на 39 коп – з 40,11 до 40,50 грн/$. Експерти кажуть, що на початку червня гривня може продовжити невелику та плавну девальвацію, але цей тренд буде знаходитися під контролем НБУ, тож ніяких різких коливань не варто очікувати. 

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Як валютні інтервенції НБУ впливають на курс

Минулого тижня регулятор традиційно проводив валютні інтервенції:

  • купив $10 млн. 
  • продав $1,1 млрд.

Для розуміння: тижнем раніше регулятор продав $684,1 млн.

Загалом навесні-2024 валютні інтервенції НБУ поступово зростали: 

  • у березні регулятор продав $1,8 млрд,  
  • у квітні – $2,3 млрд, 
  • у травні – $3,08 млрд.   

Але збільшення валютних інтервенцій не захистило курс від поступової девальвації, яка поки що йде у межах бюджетних прогнозів: з березня до травня офіційний долар виріс з 38,04 до 40,5 грн. 

Як змінювався курс гривні в останній тиждень травня

На тижні з 27 до 31 травня, за даними "Укрдилинг", курс нацвалюти на міжбанку змінювався так:

  • 27 травня гривня знаходилась в межах 40,29-40,31 грн/$. 
  • 31 травня вона зросла до 40,55-40,59 грн/$.

Таким чином, за тиждень нацвалюта зросла на 26-28 коп.

Водночас з цим, готівковий ринок, за даними finance.ua, жив в таких показниках: 

  • 27 травня гривня торгувалась в межах 40,03-40,59 грн/$.  
  • 31 травня нацвалюта зросла до рівня 40,46-41,11 грн/$.

В результаті курс виріс на 43-52 коп.

Що відбувалось на валютному ринку з минулого тижня

Як зазначає аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак в коментарі Delo.ua, наприкінці травня активність на валютному ринку України була високою, оскільки курс долара упевнено йшов угору як на міжбанку, так й у готівковому сегменті.

"Оцінити дії Нацбанку складно. Судячи з негативної динаміки курсу гривні, або підтримка нацвалюти скорочується, або попит на іноземну валюту різко збільшився", - каже експерт.

При цьому серед ключових подій на зовнішньому контурі Орищак відзначає слабкий аукціон із розміщення 7-річних "трежерис". Він відбувся 29 травня, попит був низький. Водночас з цим, прибутки за 10-річними держоблігаціями США зросли до максимального рівня з початку травня. 

"Американська валюта на цьому додатково укріпилася. Це могло негативно вплинути на курс гривні", - каже Орищак.

Які події важливо відслідковувати на валютному ринку в червні

На цьому тижні головною макроекономічною подією для валютного ринку України стане публікація даних міжнародних валютних резервів за травень, нагадує Максим Орищак. Статистика вийде 6 червня. 

"Зважаючи на динаміку дефіциту торговельного балансу України, резерви можуть скоротитися з $42,40 млрд. до $39,90 млрд. Це негативно для гривні, - звертає увагу експерт.

Якщо говорити про зовнішні події, варто виділити підсумки засідання ЄЦБ, що також заплановані на 6 червня, продовжує Орищак. Також важливим стане звіт з ринку праці США. Він буде опублікований 7 червня.

"Європейський монетарний регулятор може вперше з березня-2016 знизити відсоткову ставку. Це велика подія. З огляду на те, що ФРС відкладає старт свого циклу пом'якшення за вересень, долар США може серйозно зміцнитися", - говорить Орищак. 

Як результат, новинний фон нового тижня виходить негативним для гривні. Послаблення нацвалюти може продовжитись. Тому поведінка гривні може змінитися так:

  • Офіційний курс НБУ може торгуватись у діапазоні 40,20-40,80 грн/$; 
  • Середній курс у банках країни може перебувати у межах 40,70-41,30 грн/$. 

При цьому Орищак не виключає нових курсових антирекордів.

Якою стане поведінка нацвалюти на початку червня

Начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий не виключає, що у червні валютний ринок може рухатися у двох сценаріях:

  • зростання вартості електроенергії може спонукати до збільшення інфляції і це стане помітним якраз на курсових показниках.  
  • подальші темпи девальвації гривні у червні можуть рухатися. згідно з бюджетними розрахунками вартості долара на кінець року.

"Водночас ми припускаємо, що у першу декаду місяця валютний ринок житиме в умовах певних інерційних процесів. Слід розуміти, що в умовах режиму "керованої гнучкості" неочікувано-критичні курсові стрибки майже неможливі. Адже регулятор, попри запроваджене вільне курсоутворення на міжбанку, залишає за собою можливість втрутитися в разі виникнення будь-яких критичних проявів. Так НБУ може вчинити, якщо, наприклад, з’явиться ажіотажне збільшення попиту на валюту", - говорить банкір. 

Лєсовий також нагадує, що головні чинники, які формуватимуть ситуацію на ринку, в червні не зміняться:

1. Стратегія регулятора на подальшу лібералізацію валютного ринку.

2. Дія режиму "керованої гнучкості": мова йде про часті різновекторні валютні зміни, але в межах певних “норм”, “системи”.

3. Своєчасне отримання макрофінансової допомоги, що дасть змогу покривати частину видатків бюджету.

4. Розвиток всіх сфер і галузей економіки, попри можливі перебої зі світлом.

5. Перебіг війни й подолання наслідків ворожих обстрілів.

Таким чином, на думку банкіра, на тижні з 3 по 9 червня основні показники валютного ринку будуть такими: 

  • на міжбанку долар буде коштувати 40-41 грн, 
  • на готівковому ринку коливання також будуть в межах  40-41 грн.

"Загальна ситуація впродовж першої декади червня буде досить подібною до травневої: часті валютні зміни, що трохи хвилюватимуть громадськість. Однак тижневі показники, як це було раніше, майже не змінюватимуться. Очікується, що спадний вектор змінюватиметься висхідним і навпаки", - каже Лєсовий.