Фінансовий стрес від великого вторгнення РФ виявився меншим, аніж від ліквідації Дельта Банку

Фінансовий стрес від великого вторгнення РФ виявився меншим, аніж від ліквідації Дельта Банку
Фото: DW

Індекс фінансового стресу (ІФС) внаслідок повномасштабного вторгнення РФ виявився меншим, аніж від віднесення Дельта Банку до категорії неплатоспроможних ще в березні 2015 року. Про це свідчить опублікований 28 червня звіт НБУ про фінансову стабільність. На перший погляд, такі дані виглядають абсурдними, втім для цього є цілком логічне пояснення.

Як зазначила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, ефект від "Дельти" був настільки відчутним, бо на той час банківська система не була очищеною, стійкою і не мала достатніх запасів ліквідності й капіталу.

"Скоріш за все, система мала від'ємний капітал і жодного запасу ліквідності. І тому по суті банкрутство великого банку – на тлі подій кінця 2013-го й початку 2014-го років, коли й так спостерігалися відтоки депозитів – стало шоковою подією. Для всіх", – відповідає Рожкова на запитання Delo.ua.

Вона нагадує, що в той час Дельта Банк був крупним роздрібним банком з великою кількістю депозиторів, які в один момент зрозуміли, що гарантовано матимуть від Фонду гарантування вкладів щонайбільше 200 тис. грн.

"Там був великий обсяг депозитів, що не поверталися. І все це в комплексі спровокувало додаткову хвилю відтоків депозитів. А така додаткова хвиля – за відсутності запасу ліквідності – спровокувала в цілому для банків і НБУ багато проблем. Я дані індексу можу пояснити саме так", – додала вона.

А повномасштабне вторгнення, за її словами, банки зустріли в гарній формі, маючи і запаси капіталу, і ліквідності, навчившись працювати завдяки технологіям  віддалено.

"Зараз банківська система взагалі інша. І тому вплив повномасштабної війни на банки реалізується більше через зниження якості активів, через прямі втрати від війни. А тоді йшлося про панічні настрої населення, які зруйнували фінансову стабільність", – резюмувала Рожкова.

При цьому вона підкреслила, що на час ліквідації "Дельти" в країні не було фіксованого курсу. З початком повномасштабної війни Нацбанк його встановив.

Директор Департаменту фінансової стабільності Первін Дадашова, відповідаючи на наше запитання, теж підкреслила, що в піку, який відбувся 2015 року, зіграв кумулятивний ефект.

"Індекс почав зростати раніше. Система була вкрай напружена, починаючи з подій на Грушевського. Опісля сталося послаблення, пов’язане з оптимізмом. І саме перше вторгнення РФ почало підсилювати стрес, руйнувати фінансову систему. Індекс почав стрімко повзти вгору", – каже вона.

Іншими словами, пік індексу в 2015 році став останньою краплею в чаші фінансового стресу.

"Після лютого 2022 року, попри фіксований курс, ми спостерігали дуже виважену поведінку домогосподарств. Люди знижували рівень стресу. Ліквідність не відпливала, а на початку не було банкрутств. Індекс навіть не дійшов до крайньої точки – одиниці", – зазначила Дадашова.

Таким чином "абсурдність" графіку ІФС, що впадає у вічі при першому погляді, і пояснюється тим, що Україна в фінансовому плані була належно підготовлена.