НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Нацвалюта може поступово девальвувати, але на початку осені не перейде рівень 42 грн/$

Що буде з курсом на початку осені. Джерело: depositphotos
Що буде з курсом на початку осені. Джерело: depositphotos

За тиждень офіційний курс НБУ виріс на 7 копійок – з 41,21 до 41,28 грн/$. При цьому курсовий пік був зафіксований на рівні 41,34 грн/$. Експерти кажуть, що незважаючи на коливання нацвалюти, гривня веде себе стабільно. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як проходили валютні інтервенції 

Минулого тижня регулятор за звичаєм здійснював валютні інтервенції: регулятор нічого не купив на ринку, але продав інвалюти на $624,5 млн.  

При цьому тижнем раніше НБУ продав $518,6 млн.

Як змінювався курс на міжбанку та готівковому ринку

На минулому за даними "Укрдилинг", нацвалюта на міжбанку рухалась в такому коридорі:

  • 19 серпня гривня коштувала 41,43-41,45 грн/$,
  • 23 серпня нацвалюта була на рівні 41,29/41,31 грн/$.

Це значить, що за цей період курс подешевшав на 14 коп. 

Тим часом на готівковому ринку, за даними finance.ua, ситуація була такою: 

  • 19 серпня курс знаходився в межах 41,04-41,58 грн/$,
  • 23 серпня долар дійшов до позначки 41,01-41,53 грн/$.

В результаті на готівковому ринку гривня знизилась на 3-5 коп.

Що відбувалось із курсом нацвалюти з 19 до 25 серпня

Завершення літа на валютному ринку майже не позначається, адже основні курсові коливання відбуваються в "тимчасовому" коридорі, що встановився наприкінці липня: 41-41,7 грн/$ на безготівковому ринку та 41-42 грн/$ на готівковому. Такі тренди відзначає начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий в коментарі Delo.ua. 

"Звісно, відбуваються майже щоденні різновекторні зміни - власне це відповідає режиму "керованої гнучкості", щоправда, з незначною амплітудою. Загальна ж ситуація досить стримана: Нацбанк своєчасно керує валютними інтервенціями на встановлення рівноваги між попитом і пропозицією, звісно, якщо виникає така необхідність", - зазначає банкір. 

Що чекає на курс гривні з 26 серпня до 1 вересня 

Тарас Лєсовий вважає, що ситуація певної стабільності на валютному ринку спостерігатиметься й наприкінці серпня. Тож станом на 1 вересня курс може досягти коридора 41,4-41,6 грн. Тобто, девальвація гривні, починаючи з 1 серпня і до 1 вересня не перевищить 1,3-1,4%.

"Щодо ситуації у вересні, то подих інфляції стане відчутним. Хоча курсові зміни не стануть надмірно різкими, однак ми припускаємо, що офіційний курс долара може скласти від  41,3-41,8 грн, а коридори коливань незначно посунуться вгору - до 41,2-42 грн/$ на міжбанку та 41,2-42,2 грн/$ на готівковому ринку. Таким чином, інфляція позначиться на курсових показниках, однак все ж таки зміни залишатимуться помірними", - говорить банкір. 

Загалом за оцінками Лєсового, найближчим часом валютному ринку не загрожують хаотичні зміни, оскільки режим "керованої гнучкості" стане ефективним запобіжником від цього. 

"Ринок житиме вільно, але під належним наглядом Нацбанку, що вкрай важливо для країни в умовах війни", - резюмує Тарас Лєсовий. 

Який курс нацвалюти чекатиме українців наприкінці 2024 року 

За оцінками ICU, курс долара в парі зріс на 12% з моменту відмови від фіксованого курсу в жовтні-2023. НБУ дотримується режиму керованої гнучкості курсу, який передбачає, що регулятор компенсує структурний дефіцит на валютному ринку, зберігаючи певний рівень волатильності курсу. Вона дійсно зараз є меншою, ніж у роки до початку великої війни. 

"Проте короткі епізоди швидкого послаблення гривні призводили до значного зростання попиту на валюту з боку населення. Останній такий епізод трапився в середині липня, коли долар подорожчав на 2,3% за два тижні. Після цього НБУ змушений був значно збільшити інтервенції, щоб заспокоїти ринок та розвернути тренд обмінного курсу", - звертає увагу Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU. 

НЗа оцінками експерта, поточний рівень інтервенцій із продажу валюти не є критично високим для НБУ, резерви мають помітно зрости до кінця року. Це означає, що Нацбанк не перебуває під тиском, коли курс потрібно послаблювати через нестачу ресурсів. НБУ й надалі має змогу обирати бажаний темп послаблення гривні в осяжній перспективі. Темпи послаблення мають бути такими, щоб не створити ризиків для цінової стабільності. 

"Ми незначно переглядаємо наш прогноз курсу наприкінці року до 42,6 грн/$ порівняно з попереднім прогнозом 42,3 грн/$", - зазначає Ваврищук.