НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

НБУ анулював ліцензії 5 небанкам та виключив їх з реєстру фінустанов

НБУ
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Національний банк України анулював п’ятьом небанківським фінансовим установам ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив їх з Державного реєстру фінансових установ, ще чотирьом небанківським фінансовим установам змінив обсяг ліцензії на діяльність фінансової компанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що на підставі власних заяв ТОВ “ОПТІМА ФАКТОРИНГ”, ТОВ “ФК “КОШТ” анульовано ліцензії на діяльність фінансової компанії з правом надання фінансових послуг: факторинг, фінансовий лізинг, надання коштів та банківських металів у кредит.

Також ТОВ “ФК “УКРФІНАНС ГРУП” анульовано ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання такої фінансової послуги, як факторинг. Крім того, ТОВ “ОПТІМА ФАКТОРИНГ”, ТОВ “ФК “КОШТ”, ТОВ “ФК “УКРФІНАНС ГРУП” виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку із анулюванням ліцензій на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Як повідомили у пресслужбі регулятора, на підставі власних заяв надано погодження зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії: ТОВ “ІНТЕРКЕШ ОНЛАЙН”, ТОВ “ІНТЕРКЕШ УКРАЇНА” – виключено з таких ліцензій фінансову послугу: факторинг; ТОВ “ФК “АВАЛОН ФІНАНС” – виключено з такої ліцензії фінансові послуги: факторинг, фінансовий лізинг; ТОВ “ФК “ВЕЙ ФОР ПЕЙ” – виключено з такої ліцензії фінансові послуги: факторинг, надання гарантій, фінансовий лізинг.

В НБУ підкреслили, що після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії ТОВ “ІНТЕРКЕШ ОНЛАЙН”, ТОВ “ІНТЕРКЕШ УКРАЇНА”, ТОВ “ФК “АВАЛОН ФІНАНС” матимуть право надавати таку фінансову послугу, як надання коштів та банківських металів у кредит; ТОВ “ФК “ВЕЙ ФОР ПЕЙ” матиме право надавати такі фінансові послуги, як надання коштів та банківських металів у кредит, переказ коштів без відкриття рахунку.

Також Нацбанк анулював ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключив з Державного реєстру фінансових установ на підставі заяв спілок, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану:

  • КРЕДИТНУ СПІЛКУ “ТЕРНА”, яка мала спрощену ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит. Обсяг активів спілки станом на 1 липня 2024 року становив 1 607,44 тис. грн (0,12% від загального обсягу активів кредитних спілок на цю дату), зобов’язань – 707,53 тис. грн (0,09%); 
  • КРЕДИТНУ СПІЛКУ “ДОВІРА КПП”, яка мала стандартну ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит і залучення коштів та банківських металів, що підлягають поверненню. Обсяг активів спілки станом на 01 липня 2024 року становив 227,96 тис. грн (0,02% від загального обсягу активів кредитних спілок станом на цю дату), зобов’язань – 120,65 тис. грн (0,01%).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 23 серпня 2024 року.

Нагадаємо, кількість учасників небанківського фінансового ринку в липні зменшилася з 990 (станом на 30 червня 2024 року) до 963 (станом на 31 липня 2024 року). Кількість банків залишилася незмінною – 62.