Новий рекорд: в НБУ розповіли, як змінилися міжнародні резерви України у березні

Фото: НБУ
Фото: пресслужба НБУ

Міжнародні резерви України у березні зросли на 18% і станом на 1 квітня 2024 року становили $ 43,763 млрд, що є новим історичним рекордом. Це сталося завдяки значним обсягами надходжень від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Надходження від міжнародних партнерів

Зазначається, що протягом березня Україна отримала рекордне бюджетне фінансування від від міжнародних партнерів за весь час війни. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $ 9 316,1 млн. З цієї суми:

  • $ 4 901,0 млн  – від ЄС перший транш у межах перехідного фінансування за інструментом Ukraine Facility
  • $ 1 626,1 млн  – від Світового банку під гарантії Японії та Великої Британії; 
  • $ 1 471,5 млн – від Канади
  • $ 880,7 млн – від МВФ;
  • $ 286,2 млн  – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП); 
  • $ 118,2 млн – грантові кошти від Японії, що надійшли через Світовий банк; 
  • $ 32,4 млн – грантові кошти від Сербії.

Як повідомили у Міністерстві фінансів, з початку 2024 року зовнішнє фінансування від партнерів становить 10,1 млрд доларів, а від початку повномасштабної війни Україна вже отримала 83,7 млрд доларів США.

Виплати за обслуговування й погашення державного боргу

Як повідомляють в НБУ, за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $ 363,5 млн, з яких:

  • $ 275,4 млн – обслуговування та погашення валютних ОВДП; 
  • $ 52,7 млн – обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком; 
  • $35,4 млн – сплата боргу перед іншими міжнародними кредиторами.

Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $ 728,5 млн  США.

Операції на валютному ринку 

 Як зауважують у регуляторі, на резерви впливали операції Національного банку на валютному ринку України. Національний банк відповідно до балансових даних продав на валютному ринку 1 813,6 млн дол. США та викупив до резервів 25,9 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти НБУ в березні становив 1 787,7 млн дол. США.

На динаміку резервів у березні також впливала переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У березні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на 266,3 млн дол. США.

У січні-лютому Україна отримала лише 10% фіндопомоги 

Протягом перших двох місяців 2024 року Україна отримала лише 10% запланованої фінансової допомоги від партнерів.

"За перші два місяці року ми отримали 10% від запланованих фінансових коштів, які потрібні для виживання держави, а також не отримали військову допомогу, яка планувалася майже рік у межах формату "Рамштайн" більш як 50-ма країнами світу", - розповіла віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Як повідомили у Міністерстві економіки, станом на 29 лютого, Україна з початку року недоотримала 80% необхідного фінансування від партнерів.