НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Рада ухвалила закон про особливості приватизації держбанків

Рада ухвалила закон про особливості приватизації держбанків
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, в цілому. За відповідне рішення проголосували 260 депутатів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

У пояснювальній записці до законопроєкту, автором якого є голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, зазначено, що документ розроблений на основі рекомендацій експертів МВФ та Світового банку. 

Метою законопроєкту є встановлення чіткої процедури продажу акцій державних банків на конкурентних умовах із залученням радника.

Пропонується поширити чинний закон про продаж акцій банків, у капіталізацію яких держава взяла участь, на всі банки державного сектору. 

Також виключається можливість участі в конкурсі юридичних осіб з країни-агресора, юридичних осіб, підконтрольних державі-агресору або її громадянам, а також осіб, які перебувають під санкціями іноземних держав (крім країни-агресора).

Законопроєкт передбачає уникнення надмірної формалізації рішень, пов’язаних з продажем акцій, оновлення термінології, надання комісії з продажу необхідних інструментів для організації процесу, встановлення вимог до радника, визначення його повноважень і обов'язків, а також затвердження переліку обов’язкових умов договору купівлі-продажу.

Окрім цього, пропонується розширити коло потенційних інвесторів, дозволивши державі розглядати продаж будь-якої частки у банку, а не лише 100%. Також передбачається залучення міжнародних донорів до процесу вибору радників та проведення продажу. Оновлюються правила визначення ціни та проведення аукціонів згідно з рекомендаціями Світового банку.

Документ враховує можливість участі лише одного інвестора в аукціоні та передбачає запобігання негативному впливу з боку колишніх власників чи міноритарних акціонерів на процедуру продажу. Це питання є особливо актуальним для Сенс Банку та Укргазбанку, у якому держава володіє 94,94% акцій.

Зазначимо, що 29 серпня очолюваний Гетманцевим комітет рекомендував прийняти за основу цей законопроєкт, однак доопрацювати в подальшому його положення зі скороченням строку підготовки вдвічі.

Нагадаємо також, що минулого року в Україні було застосовано нову процедуру взяття державою банку під свій контроль, яка була застосована до колишнього Альфа-Банку Україна, перейменованого на Сенс Банк.

Для цього ще в жовтні 2022 року Рада прийняла закон про особливості виведення з ринку системно важливого банку у випадку його неплатоспроможності в умовах воєнного стану, який передбачає купівлю такого банку державою за символічну 1 гривню.

Джерело фото: ua.depositphotos.com