НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Система BankID НБУ успішно пройшла попередню оцінку на відповідність стандартам ЄС

Система BankID НБУ успішно пройшла попередню оцінку на відповідність стандартам ЄС
Ілюстрація: Пресслужба НБУ

Національний банк України здійснив попередню оцінку системи BankID НБУ на відповідність вимогам європейського регламенту eIDAS, встановленим у ЄС до схем електронної ідентифікації із середнім (substantial) рівнем довіри. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

В НБУ зазначають, що попередня оцінка є першим важливим кроком на шляху до приведення системи BankID у повну відповідність до вимог регламенту eIDAS.

"У довгостроковій перспективі це може стати відправною точкою до визнання BankID схемою електронної ідентифікації, яку можна буде використовувати в ЄС, полегшуючи транскордонну мобільність і доступ громадянам України до послуг надавачів ЄС", - йдеться в повідомленні НБУ.

Зазначається, що оцінку виконав консорціум компаній, очолюваний АТ "Qmscert Audits-Inspections-Certifications S.A" (Греція) (далі – QMSCERT), за підтримки USAID у межах проєкту "Інвестиції для стійкості бізнесу". До оцінки відповідності були долучені учасники системи BankID – банки-ідентифікатори, які взяли участь в анкетуванні, організованому за методологією QMSCERT.

За словами заступниці директора Департаменту платіжних систем та інновацій НБУ Ольги Василєвої, ця ініціатива, робота над якою тривала пів року, є дуже важливою. Вона дала можливість отримати кваліфікований експертний висновок про відповідність системи BankID вимогам європейського законодавства.

"Тепер ми можемо визначити подальші кроки для виконання норм закону про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги та інтеграції з європейським ринком у майбутньому. Ми вдячні партнерам, колегам та банкам-учасникам за проведену роботу з попередньої оцінки відповідності Системи BankID НБУ", – заявила вона.

Елементи, впровадження яких забезпечить відповідність BanklD вимогам eIDAS

В НБУ також розповіли, що за результатами оцінки QMSCERT визначив перелік елементів, упровадження яких дасть змогу забезпечити відповідність системи BanklD вимогам eIDAS, встановленим у ЄС до схем електронної ідентифікації із середнім (substential) рівнем довіри.

Серед них, зокрема:

  • впровадження і нормативне врегулювання в межах системи елементів, притаманних для схем електронної ідентифікації, а саме: визначення послуги і засобів електронної ідентифікації; 
  • впровадження правил використання та можливості управління засобами електронної ідентифікації; 
  • уточнення вимог до багатофакторної автентифікації користувача; 
  • впровадження планів припинення участі у схемі електронної ідентифікації для банків-учасників; 
  • проведення періодичних аудитів абонентів-ідентифікаторів; 
  • впровадження і регулярне проведення тестів на проникнення (Penetration test); 
  • впровадження та дотримання політики життєвого циклу для криптографічних ключів, які абоненти використовують для шифрування персональних даних.

"Упровадження цих елементів сприятиме посиленню надійності, безпеки та доступності Системи BankID НБУ, а також її майбутній реєстрації схемою електронної ідентифікації із середнім (substantial) рівнем довіри (відповідно до Закону України "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги")", - підсумували в НБУ.

В Україні більш як на третину зріс попит на використання системи BankID

У ІІ кварталі 2024 року спостерігалося стабільне зростання попиту на використання системи BankID НБУ як способу віддаленої ідентифікації та верифікації громадян для отримання доступу до широкого спектру дистанційних послуг в Україні. Загальна кількість успішних електронних ідентифікацій з використанням системи у квітні – червні цього року становила 22,3 млн шт. Це більш як на третину (на 38%) перевищує показник I кварталу 2024 року. 

Станом на сьогодні система BankID налічує 39 банків-ідентифікаторів та 106 абонентів – надавачів послуг. Упродовж II кварталу 2024 року до неї підключено шість нових абонентів:

  • Піреус Банк МКБ у статусі абонента-ідентифікатора; 
  • п’ять абонентів – надавачів послуг (чотири комерційних (фінансові послуги) та один некомерційний (державні послуги)).

Також у травні цього року до системи був підключений і розпочав свою роботу мобільний застосунок "Резерв+", що надає можливість військовозобов’язаним віддалено оновлювати свої облікові дані відповідно до вимог законодавства. З моменту запуску і до кінця червня в цьому застосунку з використанням системи BankID було здійснено 5,5 млн успішних ідентифікацій.