НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Україна продовжила термін ранньої згоди на обмін єврооблігацій

борг
Фото: Freepik

Україна продовжила на чотири доби - до 17:00 за нью-йоркським часом 27 серпня - терміну ранньої згоди на обмін єврооблігацій у межах їхньої реструктуризації, що надає утримувачам максимально вигідні умови.

Про це йдеться в біржовому повідомленні Мінфіну України, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Зазначається, що Україна розуміє, що деякі власники єврооблігацій можуть зіткнутися з технічними проблемами під час передання своїх інструкцій з участі через своїх кастодіанів і клірингові системи, що може вплинути на своєчасне передання таких інструкцій з участі до крайнього терміну ранньої згоди.

Тому термін продовження було обрано на підставі інформації, отриманої від таких власників єврооблігацій.

Водночас підкреслюється, що дата розрахунків залишається незмінною і, як очікується, настане 30 серпня 2024 року або близько цієї дати.

Своєю чергою спеціальний комітет кредиторів власників єврооблігацій повідомив, що підтримує рішення України щодо продовження терміну ранньої згоди.

Там вважають, що надання власникам відповідних облігацій додаткового часу, допоможе максимізувати участь і, отже, підвищити ймовірність успіху пропозиції про обмін.

Добровільна участь в обміні та подання заяв у строк ранньої згоди дає можливість власникам єврооблігацій отримати 1,25% додаткової грошової винагороди, а також нові облігації серії "B" на 12,65% від суми єврооблігацій.

Початкова пропозиція Мінфіну щодо обміну передбачала участь у ньому тільки власників від 100 облігацій, номінал яких $1000, однак потім було зроблено послаблення.

 Міністерством фінансів України 16 серпня 2024 року депозитарним установам було надіслано додаткову інформацію (роз'яснення) щодо порядку голосування за корпоративною подією з обміну ОВДП на інші цінні папери і кошти, повідомили у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку 

Регулятор уточнив, що було нівельовано проблему щодо лотності пакетів цінних паперів, надано додатковий граничний час на схвалення розпоряджень, а також можливість агрегованого голосування.

Україна офіційно почала реструктуризацію боргу та запустила процес обміну єврооблігацій

Як повідомлялося, Україна 22 липня повідомила про досягнення принципових домовленостей щодо реструктуризації боргу за євробондами на суму близько $23 млрд зі спеціальним комітетом власників цих євробондів.

Домовленості передбачають списання 37% боргу з можливістю відновлення 12% у разі досягнення певного рівня ВВП у 2028 році.

Решту боргу буде оформлено новими єврооблігаціями із погашенням у 2029-2036 роках, відсотки за якими поступово зростатимуть від 1,75% у найближчі роки до 7,75% наприкінці терміну обігу. За участь у такому обміні буде виплачено винагороду в розмірі 1,25% від суми обмінюваних єврооблігацій.

9 серпня Україна оприлюднила на Лондонській фондовій біржі заяву про пропозицію обміну та запит на згоду щодо зміни умов державних єврооблігацій та облігацій, гарантованих державою, зокрема для Укравтодору.

Згідно з опублікованими  умовами, заявки на участь в обміні приймаються до 27 серпня включно, результати оголошуються 28 серпня, а 30 серпня і в наступні п'ять днів відбуваються всі розрахунки.

Для того, щоб угода відбулася, достатньо буде згоди 2/3 власників усіх паперів і, щонайменше, половини власників кожного з випусків, за умови, що проти такої угоди буде менше чверті власників кожного випуску.