Як уникнути подвійного оподаткування під час інвестицій в акції іноземних компаній - поради юриста

Українці можуть потрапити під ризики подвійного оподаткування. Джерело: depositphotos
Українці можуть потрапити під ризики подвійного оподаткування. Джерело: depositphotos

Коли українські інвестори купують акції іноземних компаній, можуть виникнути проблеми із подвійним оподаткуванням, говорить старший юрист практики податків/транзакційного та міжнародного оподаткування Arzinger Денис Ерсой. Такий ризик найчастіше стосується виплат дивідендів за такі цінні папери. Про всі нюанси оподаткування інвестицій в акції іноземних компаній, Delo.ua розповідає у статті "Податкова чекає на тебе. Як українці мають платити податки при інвестуванні у акції іноземних компаній".


 

Щоб уникнути ризиків подвійного оподаткування, юрист Денис Ерсой рекомендує проаналізувати:

  • Резидентом якої країни є компанія, що виплачує дивіденди.
  • Що говориться в законодавстві цієї країни в частині оподаткування виплачених дивідендів.
  • Чи є конвенція про уникнення подвійного оподаткування між цією країною та Україною, а також які положення вона передбачає.

За словами юриста, найчастіше українські інвестори можуть попасти під ризики подвійного оподаткування, коли купують акції американських компаній. Схема податкового навантаження працює так:

1. Американська компанія виплачує дивіденди іноземному брокеру. За загальним правилом ця компанія або іноземний брокер мали б утримати 30% у вигляді податків. 

2. Однак ставка податку знижена до 15% для наших інвесторів, оскільки існує конвенція про уникнення подвійного оподаткування між Україною та США. Це значить, що в Штатах інвестор, як податковий резидент нашої країни, фактично сплатить 15%. 

"Якщо інвестор інвестує через брокера, важливо переконатися, що брокер ідентифікував інвестора саме як резидента України. Інакше помилково можуть стягнути більше, ніж 15% у вигляді податків", - зазначає Денис Ерсой.

3. Окрім американських податків, український інвестор має сплатити за отримані дивіденди й в нашій країні - ПДФО в розмірі 9% та військовий збір в розмірі 1,5%. 

Як в Україні правильно показати податки, що сплачені за кордоном

Щоб мати можливість зарахувати американські податки, треба їх показати в Україні, адже це дозволить уникнути подвійного оподаткування. Для цього український інвестор має отримати у компетентних органів США легалізовану довідку про доходи. 

"Далі відповідні документи треба перекласти на українську мову та нотаріально засвідчити. Після цього їх разом з декларацією інвестор передає в українську податкову. У такому разі інвестор в принципі не повинен буде сплачувати податки в Україні або в найгіршому випадку – лише 1,5% військового збору, як вважає українська податкова", - звертає увагу Денис Ерсой. 

Раніше повідомлялося, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку заборонила в Україні торгівлю акціями низки великих металургійних, азотних та енергетичних підприємств.

Більше про те, як правильно сплачувати податки за дивіденти та інвестиційний прибуток, читайте у статті Delo.ua "Податкова чекає на тебе. Як українці мають платити податки при інвестуванні у акції іноземних компаній".