НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Заморожені російські активи: Рада ЄС погодила надання Україні 35 млрд євро

Заморожені російські активи: Рада ЄС погодила надання Україні 35 млрд євро
Фото: Depositphotos

Європейська Рада погодила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 35 мільярдів євро, а також новий механізм, який допоможе Україні у погашенні кредитів, наданих ЄС та партнерами з G7.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Європейської Ради.

Зазначається, що фінансова допомога спрямована на негайне задоволення нагальних потреб України у фінансуванні, які зросли через посилення агресії Росії проти України.

Йдеться про європейську частку кредиту на 50 млрд доларів (45 мільярдів євро) від G7, який буде погашатися за рахунок майбутніх прибутків від інвестування заморожених суверенних активів РФ.

Кредит розрахований на 45 років, його погашення відбуватиметься за рахунок прибутків від 300 млрд заморожених російських активів. 

У Раді ЄС наголосили, що працюватимуть над тим, щоб завершити підготовку цього року, щоб вже у 2025 році Україна могла отримати ці гроші.

Зазначається, що нова макрофінансова допомога буде прив’язана до тих самих політичних умов, що й у рамках вже діючого механізму фінансової допомоги від ЄС Ukraine Facility, які викладені у спеціальному плані реформ.

"Задля швидкого ухвалення та забезпечення того, щоб Україна якнайшвидше почала отримувати марофінансову допомогу, країни-члени нині погодилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без змін, Рада так само ухвалить текст без поправок", - наголошується у пресрелізі.

Рада ЄС має затвердити рішення за письмовою процедурою після того, як Європарламент ухвалить текст у першому читанні. Тоді рішення набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС. 

Водночас  як повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк ,посли так і не змогли погодити продовження санкцій проти активів центрального банку РФ на 36 місяців замість шести місяців, так як Угорщина виступає проти такого рішення.

"Ми вважаємо, що це питання має бути вирішене після виборів у США. Ми повинні побачити, в якому напрямку буде рухатися майбутня адміністрація США з цим питанням", - заявив міністр фінансів Угорщини Міхалі Варга.

Кредит Україні на 50 млрд доларів

Нагадаємо, 13 червня на полях саміту G7 лідери країн "Великої сімки" досягли домовленості про виділення 50 млрд доларів для України шляхом використання заморожених російських активів.

Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

США наполягають, щоб ЄС продовжив санкції щодо російських державних активів, які спливають кожні шість місяців, щоб гарантувати, що США отримають виплату по кредиту.

Окрім цього, США вимагають гарантії того, що активи російського центрального банку, збережені в ЄС, залишатимуться замороженими, доки Росія не погодиться заплатити за шкоду, завдану Україні. 

Також лідери країн "Великої сімки"  підтримали рішення, що РФ повинна заплатити за завдані нею збитки Україні, які, за інформацією Світового банку, становлять понад $486 млрд.

А 26 липня Європейський союз оголосив про передачу Україні першого траншу у розмірі 1,5 мільярда євро з прибутку від заморожених російських активів. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com