НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Яка частка індійських ліків на українському фармацевтичному ринку

Яка частка індійських ліків на українському фармацевтичному ринку
Частка індійських ліків у 2024 році становила близько 4% українського фармринку. Фото: Freepik

Частка індійських лікарських засобів на українському фармацевтичному ринку станом на початок  2024 року становить близько 4%.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив Асоціації індійських фармацевтичних виробників (Indian Pharmaceutical Manufacturer's Association - IPMA) доктор Менон Р.У.П, пише "Інтерфакс-Україна".

"Частка Індії в першому кварталі 2024 року становила близько 4%, Індія на сьомому місці рейтингу", - зауважив він.

Дорога логістика

За словами доктора Менона, незважаючи на стабілізацію фармринку з початку 2024 року, "продаж госпітальних препаратів зменшився, оскільки в лікарнях усе ще залишається багато гуманітарної допомоги".

Він також звернув увагу на ситуацію з логістикою фармпродукції з Індії в Україну в умовах війни, наголосивши, що наразі відсутня можливість прямого авіа- і морського постачання.

"Доставка здійснюється через європейські порти і звідти автотранспортом в Україну. Логістика з Індії займає багато часу і вона дорога", - констатував він.

Великі індійські фармкомпанії продовжують працювати в Україні

Водночас Менон підкреслив, що великі міжнародні індійські фармкомпанії продовжують працювати в Україні через свої місцеві склади і постачають ліки провідним українським дистриб'юторам.

Також індійські фармвиробники продовжують брати участь у державних закупівлях, зокрема препаратів для лікування ВІЛ/СНІД, туберкульозу та онкологічних захворювань.

У роздрібному сегменті, як повідомив Менон, зберігається попит на індійські препарати для старших вікових груп, препарати для управління стресом і заспокійливі.

Гуманітарна допомога

Менон наголосив, що всі компанії-члени IPMA "з перших днів повномасштабної війни роблять внесок у перемогу України і допомагають українцям".

Зокрема, індійські фармкомпанії, за час повномасштабної війни, надали як гуманітарну допомогу фармацевтичні товари на суму близько $16,6 млн.

Також у перші дні після ракетної атаки на НДСЛ "Охматдит" у Києві IPMA долучилася до допомоги і внесла благодійний внесок у розмірі півмільйона гривень на рахунок лікарні.

"Усі учасники нашої Асоціації від початку війни без вагань мобілізувалися на допомогу Україні, жертвували й жертвують необхідні ліки, фінансові ресурси і Україні, і неурядовим організаціям, підтримують громадян України, вимушених покинути свої домівки", -підкреслив доктор Менон.

Фармацевтичний ринок України зріс на 19%: які препарати в топі

Додамо, що фармацевтичний ринок України демонструє значне зростання у першому півріччі 2024 року, незважаючи на низку викликів. За словами регіонального директора фармкомпанії Acino Євгена Заїки, продажі зросли на 19% у грошовому вираженні, хоча в натуральному показнику збільшення склало лише 3%.

Однією з ключових тенденцій стало зростання частки дорогих лікарських засобів, які склали 87,7% продажів у грошовому еквіваленті, але лише 52,4% у кількості упаковок. Також спостерігається підвищений попит на антипсихотики, антидепресанти та заспокійливі препарати.

Окрім цього, аптечні продажі в Україні за січень-травень 2024 року зросли на 13,87% у грошовому виразі (порівняно з аналогічним періодом 2023 року), досягнувши 80,159 млрд грн. Однак, у натуральному виразі продажі скоротилися на 4,2%, склавши 491,363 млн упаковок.