НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

"АрселорМіттал Кривий Ріг" скоротить виробництво: які причини та що саме призупинить роботу

амкр, АрселорМіттал Кривий Ріг, криворіжсталь
Фото: скриншот відео YouTube/ArcelorMittalUA

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" у четвертому кварталі планує скоригувати рівень виробництва відповідно до зниження попиту на ринках і рівня цін на залізорудну сировину та металопродукцію в Україні та світі, аби уникнути подальших втрат. Про це йдеться в опублікованій підприємством заяві генерального директора Мауро Лонгобардо.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Він вказав, що в другій половині нинішнього року комбінат зіштовхнувся зі значними викликами, що змушують піти на такі кроки. Серед основних зовнішніх чинників цього названо зниження споживання залізної руди Китаєм, яке спровокувало падіння світових цін на неї та обмежило обсяги продажів АМКР.

За словами Лонгобардо ціни на руду опустилися нижче собівартості її доставки на ринок, що неминуче робить експорт нерентабельним і має наслідком необхідність скоротити виробництво.

Також спостерігається стагнація ринків сталі в Європі, спричинена геополітичною невизначеністю в регіоні, високою інфляцією, сповільненням діяльності будівельних компаній, підвищенням цін на енергоносії та сировину. Це створює надлишок рудної та сталевої продукції, через що низка виробників у Європі наразі консервує потужності та призупиняє виробництво.

Третім фактором керівник підприємства назвав логістичні обмеження, які наклала на Україну війна. Він зазначив, що через високу вартість транспортування АМКР може експортувати готову продукцію лише до країн найближчої Європи (Польщі, Румунії та країн Балтії), де європейські та інші виробники мають низку конкурентних переваг, зокрема через меншу вартість електроенергії в собівартості та дешевшу логістику.

Ще одним несприятливим фактором стала необхідність імпортувати щонайменше 80% електроенергії, аби забезпечити стабільність енергопостачання на підприємстві. За словами топменеджера, ціна імпортної електроенергії для комбінату в підсумку більш ніж удвічі перевищує ціну, яку платять його конкуренти в країнах Західної Європи.

Також наразі на АМКР здійснюється кілька проєктів для забезпечення стабільного енергопостачання та автономного опалення критично важливих об'єктів виробництва та зменшення ризиків, пов'язаних із водопостачанням. В свою чергу, дефіцит вугілля АМКР також долає за рахунок імпортної сировини, до того ж підтримуючи значні запаси на випадок можливих перебоїв.

"Часті відключення та перебої з постачанням електроенергії перешкоджають повноцінному відновленню виробництва, унеможливлюють довгострокове планування та збільшують собівартість, адже ситуація може змінитися щохвилини. Щоразу заново доводиться перезапускати всі процеси після блекаутів, знову переглядати графіки, обсяги, дати. Це призводить до швидкого зносу обладнання та додаткового навантаження на персонал", - вказав він.

В свою чергу, обсяг внутрішнього ринку, де "АрселорМіттал Кривий Ріг" має перевагу завдяки короткому плечу логістики, через війну суттєво зменшився, становлячи лише 60% довоєнного.

"Для виживання нашому підприємству потрібно досягти беззбитковості або хоча б мінімального позитивного фінансового результату. Але ми цього ще не досягли. З огляду на високі витрати на електроенергію для промислових підприємств в Україні та несприятливу ситуацію на ринках збуту ми змушені вжити низку заходів щодо зниження негативного ефекту на фінансовий результат", - резюмував гендиректор.

Що саме зупинить АМКР

Відповідно, в жовтні-грудні комбінат планує працювати лише однією доменною піччю – ДП-8. У роботі в цей час повинні бути від двох до трьох агломашин, залежно від потреби. Прогнозується, що коксохімічне виробництво працюватиме під потреби металургійного виробництва.

Конверторний цех і машина безперервного лиття заготовок будуть зупинені на 45 днів, у цей час весь чавун розливатимуть на розливних машинах доменного цеху №1. У другій половині грудня в роботі повинні бути один конвертер і МБЛЗ-1. Надлишок чавуну буде розливатися на РМ ДЦ-1.

Очікується, що під час простою обладнання сталеливарного та прокатного виробництва буде проведено капітальний ремонт та модернізація обладнання. Так, планується капремонт дрібносортового стану 250-4 та зупинка цеху "Блюмінг" на консервацію до зміни ринкової ситуації. Забезпечення потреб прокатного виробництва в квадраті №80 здійснюватиметься за рахунок запасів.

Ситуація з дефіцитом кадрів

Керівник АМКР також вказує, що комбінат продовжує відчувати гостру нестачу і відтік кадрів, переважно спричинені мобілізацією, однак зміг підвищити рівень укомплектованості персоналом на 5% і дещо знизити рівень відтоку персоналу. Наразі в середньому по підприємству рівень укомплектованості персоналом становить 86%.

"У поточній ситуації ми зосередили наші зусилля на комплектації критично важливих професій технологічного та ремонтного персоналу, а також залученні жінок на роботу в АМКР. Для цього ставимо перед собою мету закривати щомісяця 85-100 вакансій. Це дасть на кінець року нам можливість закрити близько 1000 зовнішніх вакансій", - зазначив він.

За словами Лонгобардо, понад 3 тисячі співробітників "АрселорМіттал Кривий Ріг" служать у лавах Збройних сил України. Загинули або пропали безвісти наразі вже 233 людини.

Втім, лише в січні-серпні підприємство працевлаштувало 290 жінок і планує до кінця року залучити ще 160. Крім того, у проєкті "Нова Фабрика 3.0+" беруть участь 420 студентів, а всього планується залучити до заходів АМКР близько 3 тисяч студентів. Крім того, вже 204 ветерани повернулися на робочі місця на комбінаті, і для їхньої реінтеграції, за словами Лонгобардо, створюються всі необхідні умови.

При цьому він наголосив, що зміна планів щодо виробництва не потягне за собою скорочень персоналу: співробітники підрозділів, обсяги виробництва яких будуть зменшені, заплановано задіяти у ремонтних роботах, охороні та благоустрої території.

Гендиректор підприємства також запевнив, що воно буде готове швидко наростити обсяги виробництва, якщо вартість електроенергії в Україні буде хоча б дорівнювати європейській або попит на європейському ринку збуту підвищиться.