НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Фонд держмайна виставив на продаж виробника газобетону "Аерок"

Фонд держмайна виставив на продаж виробника газобетону "Аерок"
Фонд держмайна виставив на продаж "Аерок"

16 жовтня відбулося засідання аукціонної комісії, під час якого було визначено дату продажу 100% державної частки ТОВ "Аерок". Онлайн-аукціон відбудеться 19 грудня.

Про це повідомила пресслужба Фонду державного майна України.

Торги відбудуться в електронній системі Prozorro.Продажі. Підприємство спробують продати за 965,33 млн грн.

"Аерок" є виробником газобетонних блоків, що використовуються для будівництва житлових та промислових об’єктів. Компанія має два заводи в Київській області (Обухів і Березань). На завершальній стадії знаходиться будівництво третього підприємства у Стрию (Львівська область). Виробництво було зупинено у липні 2022 року.

Умови приватизації

Умови приватизації підприємства передбачають ряд зобов'язань для нового власника. Перш за все, він повинен зберегти основний вид діяльності підприємства. Крім того, новий власник зобов'язаний погасити існуючі борги: виплатити заборговану заробітну плату працівникам, розрахуватися з боргами перед бюджетом, а також погасити прострочену кредиторську заборгованість.

Важливо зазначити, що це не стосується боргів перед особами, які перебувають під санкціями, та особами з Росії та Білорусі.

Щодо працівників підприємства, новий власник не має права звільняти їх протягом перших шести місяців після приватизації. Він також повинен забезпечити всі соціальні гарантії для працівників, виконувати умови чинного колективного договору, а після закінчення його терміну - укласти новий.

У разі, якщо деякі працівники все ж будуть вивільнені, новий власник зобов'язаний сприяти їхньому працевлаштуванню.

Окрім цього, важливою умовою є дотримання вимог та обмежень природоохоронного законодавства. Це забезпечить екологічну відповідальність підприємства під керівництвом нового власника.

Нагадаємо, 15 жовтня Кабінетом Міністрів України було затверджено стартову ціну та умови продажу державної частки розміром 100% статутного капіталу "Аерок" на електронному аукціоні з умовами. 

Зв'язок з РФ

Компанія "Аерок" була заснована у грудні 2006 року для будівництва заводу з виробництва автоклавного газобетону у місті Березань Київської області, а у 2008 році — в Обухові. Основним акціонером та генеральним директором є Андрій Молчанов, який очолює девелоперську групу ЛСР. Його вітчим, Юрій Молчанов, працював в адміністрації Санкт-Петербурга з 2003 по 2012 роки, а згодом обійняв посаду старшого віцепрезидента банку ВТБ.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну активи компанії "Аерок" були заарештовані та передані Національному агентству з питань управління активами (АРМА). 

Підприємство було передане в управління ФДМУ рішенням Вищого антикорупційного суду у 2023 році.