НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Полтавський протезний завод виставили на приватизацію за 18,45 млн грн

Полтавський протезний завод виставили на приватизацію за 18,45 млн грн
Полтавський протезний завод. Фото: ФДМУ

Фонд державного майна України оголосив про приватизацію єдиного майнового комплексу Полтавського експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Початкова ціна лоту становить 18,45 мільйонів гривень. Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Станом на 30 червня 2024 року Полтавський протезний завод мав прострочену кредиторську заборгованість на 5,3 мільйона гривень.

Згідно з інформацією на сайті Prozorro.Продажі, заявки на участь у торгах приймаються до 9 вересня, а сам аукціон відбудеться 10 вересня.

Завод має виробничі потужності в Полтаві, Сумах і Кропивницькому. Основна адміністративна адреса підприємства — Полтава, вулиця Монастирська, 10, Шевченківський район.

Полтавський протезний завод. Фото: ФДМУ

За даними місцевого видання "Зміст", на заводі в Полтаві протезуються військові з різних областей України, переважно з Полтавщини, Сумщини та Харківщини. Хоча сусідні області мають свої підприємства, у Харкові воно наразі не функціонує, а в Сумах немає стаціонарного відділення для протезування військовослужбовців.

Завод спеціалізується на виготовленні протезів, ортезів, ортопедичного взуття, бандажів та інших медичних виробів. Колектив підприємства налічує 94 спеціалісти.

На продаж виставляється майновий комплекс підприємства, до якого входять адміністративний корпус, лікувально-виробнича майстерня, цехи, магазин, гаражі та інші об'єкти.

Згідно з умовами приватизації, новий власник зобов'язаний зберегти основний профіль діяльності підприємства протягом 10 років.

Чому держава виставляє на приватизацію протезні заводи

Наприкінці 2022 року галузь протезування в Україні опинилася в кризовій ситуації. З 17 державних протезно-ортопедичних підприємств, які були передані ФДМУ, 15 виявилися збитковими. 

"Ця ситуація оголила проблему застарілості та недостатньої модернізації значної частини ринку, що особливо критично в умовах зростаючої потреби в сучасному протезуванні через війну", - повідомив Коваль.

Він додав, що наразі попит на протези значно перевищує виробничі можливості. Держава планує збільшити фінансування галузі до понад 4,5 мільярда гривень у 2024 році та впровадити принцип "гроші ходять за пацієнтом".

"Однак, державні активи мають працювати ефективніше. За останні 5 років частка державних підприємств у виробництві протезів суттєво скоротилася з 32% до 14%, що свідчить про доцільність впровадження ринкових механізмів", - написав Коваль.

Крім того, галузь протезування потребує постійних інвестицій у новітні технології та обладнання, які державні підприємства через бюджетні обмеження та відсутність доступу до кредитів не можуть забезпечити. Це гальмує розвиток галузі, яка потребує термінової модернізації.

"Приватизація державних протезних підприємств – необхідний крок для змін. Це дозволить залучити необхідні інвестиції та новітні технології, оптимізувати використання наявних активів та суттєво збільшити обсяги виробництва протезів в Україні", - підсумував голова ФДМУ.