НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Понад 2000 робочих місць: в Івано-Франківській області з'явиться новий індустріальний парк

Понад 2000 робочих місць: в Івано-Франківській області з'явиться новий індустріальний парк
Ілюстрація: Мінекономіки

У місті Калуш Івано-Франківської області заснують новий індустріальний парк, завдяки чому буде створено понад дві тисячі робочих місць.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Згідно з повідомленням, рішення про включення парку "Калуш Продакшен" до Реєстру індустріальних (промислових) парків ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 24 вересня 2024 року.

Заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів нагадав, що створення нових індустріальних парків — це складова урядової економічної політики  "Зроблено в Україні" та дієвий інструмент залучення інвестицій і розвитку регіонів. Адже кожен новий парк — це нове виробництво, нові робочі місця, а також збільшення надходжень до державного та місцевого бюджетів.

Що відомо про новий індустріальний парк

За інформацією Мінекономіки ініціатором створення парку є ТОВ "Хімзавод Калуш". Виробничі потужності парку охоплюватимуть виробництво хімічних речовин і продукції, меблів, готових металевих виробів (окрім машин та устаткування), неметалевої мінеральної продукції, паперу та гумових і пластмасових виробів.

Проєкт передбачає розвиток інфраструктури, що створить сприятливі умови для залучення інвесторів, розширення промислових потужностей і стимулювання економічного зростання в регіоні.

В Мінекономіки повідомляють, що наразі до Реєстру індустріальних (промислових) парків внесено вже 92 індустріальні парки. В державному бюджеті на 2024 рік на виконання програми розвитку індустріальних парків закладено 1 мільярд гривень.

Нагадаємо, нещодавно три індустріальні парки – "Коростень", "БФ Термінал" та "Вінницький індустріальний парк" отримали державне фінансування у межах політики "Зроблено в Україні".

Про програму державного стимулювання парків

Програма державного стимулювання індустріальних парків передбачає фінансування до 150 мільйонів гривень для забезпечення будівництва необхідної інфраструктури. Кошти надаються на безповоротній основі, покриваючи до 50% кошторисної вартості робіт, таких як облаштування території або будівництво інженерно-транспортної інфраструктури.

Також програма передбачає компенсацію до 50% вартості приєднання до електромереж. Для деокупованих територій держава покриває 80% вартості.

Першим парком, який отримав 150 млн грн за державною програмою стимулювання розвитку індустріальних парків в рамках політики "Зроблено в Україні", став індустріальний парк у місті Дніпро.

Нещодавно Міністерство економіки презентувало каталог індустріальних парків. Він покликаний допомогти підприємствам знайти партнерів або місце з облаштованою інфраструктурою, де можна розмістити свої виробничі потужності, а також залучити нові інвестиції.