НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Польська експортно-кредитна агенція KUKE вперше застрахувала інвестиції в Україні

Польська експортно-кредитна агенція KUKE вперше застрахувала інвестиції в Україні
Фото: Експортно-кредитна агенція Польщі KUKE / facebook

Експортно-кредитна агенція Польщі KUKE вперше застрахувала виробничий комплекс польської компанії в Україні. Вартість застрахованого об'єкта перевищує 45 мільйонів доларів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Там зазначають, що це перша співпраця між KUKE та агенцією з гарантування інвестицій Групи Світового банку MIGA після підписання меморандуму про взаєморозуміння на Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні за участі Міністерства економіки України.

За словами очільниці Мінекономіки Юлії Свириденко, ця угода є важливим сигналом для потенційних інвесторів, що вкладати в українську економіку можна і потрібно вже зараз. Адже Україна має як інструменти підтримки інвесторів, так і розгалужену інфраструктуру страхування від воєнних ризиків.

"Наш наступний крок — це комплексна загальнодержавна система страхування від воєнних ризиків, яка допоможе отримати доступне страхування не тільки для приватного сектора, а й для населення", — зазначила вона.

Повідомляється, що страхування політичних ризиків, надане MIGA та перестраховане KUKE, покриває потенційні втрати, зокрема, пов’язані з ризиками війни.

В свою чергу заступниця генерального директора KUKE Катаржина Ковальська зазначила, що ця знакова операція є першим випадком страхування польських інвестицій в Україні з початку повномасштабної війни.

Зокрема для KUKE це також перша перестрахувальна операція щодо політичних ризиків, пов’язаних з іноземними прямими інвестиціями в Україну, здійснена для інвестора. А ще - це перша в історії перестрахувальна операція, укладена з багатосторонньою фінансовою інституцією.

Довідка

Меморандум про взаєморозуміння між MIGA та KUKE, підписаний на Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні, забезпечив основу для співпраці в межах проєктів через спільне страхування, паралельне страхування та перестрахування.

Ця угода відображає зусилля Польщі у підтримці відбудови України та стратегію MIGA щодо співпраці з державними страховими організаціями у страхуванні від політичних та воєнних ризиків. MIGA надає страхування від ризиків в Україні, забезпечивши понад 215 млн доларів страхового покриття з моменту повномасштабного вторгнення.

Додамо, що страхування від воєнних ризиків — надзвичайно важливий інструмент для формування сприятливого інвестиційного клімату в країні. 

Нагадаємо, днями Експортно-кредитне агентство України підписало перший договір страхування від воєнних ризиків інвестиційного кредиту. Першою українською компанією, чий кредитний договір був застрахований, стала компанія "Флексорес".