Байден відреагував на заяви РФ про вихід із "зернової угоди"

Байден відреагував на заяви РФ про вихід із "зернової угоди"

Президент США Джо Байден заявив, що Росія знову намагається поглибити продовольчу кризу у світі та засудив заяву РФ про вихід із "зернової угоди".

Про це пише  Reuters.  

Зазначається, що Байден засудив заяву РФ про вихід із "зернової угоди" і заявив, що це  посилить голод у світі.

За його словами, в росіян   немає "жодних причин робити це".

"Це просто обурливо. Це посилить голод у світі. Я не бачу жодних виправдань тому, що вони роблять. Було підписано відповідну угоду з ООН і цим все має закінчитися", — заявив Байден.

Reuters також пише, що Росія повідомила генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу в листі , що призупиняє угоду на "невизначений термін", оскільки вона не може "гарантувати безпеку цивільних суден", які подорожують згідно з пактом.

Нагадаємо, Міністерство оборони РФ звинуватило Україну в атаці вранці у суботу 29 жовтня на розміщені в окупованому Севастополі судна. Після цього Росія вирішила призупинити свою участь у реалізації "зернової угоди," яка гарантувала прохід суден Чорним морем у три порти Одеської області для забезпечення експорту української агропродукції.

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні в суботу підкреслив, що Росія виходом з зернової ініціативи хоче повернути загрозу масштабного голоду в світі.

У свою чергу Міністерство інфраструктури наголошує, що реалізація "зернової ініціативи" несе виключно гуманітарний характер, тому Україна готова продовжувати відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Наразі ж, як заявили в українському Міністерстві закордонних справ, очікується реакція на заяву РФ з боку Туреччини, яка також виступає стороною ініціативи та фактичним посередником разом з ООН, оскільки прямої угоди Україна та Росія не підписували.

Зазначимо, що в ООН, яка виступає стороною угоди, рішуче підтримують продовження дії ініціативи, обумовлений чотиримісячний термін якої спливає 22 листопада. Раніше там були "відносно оптимістично налаштовані" з приводу того, що угода, яка дозволила відновити український експорт зерна з портів Чорного моря,буде продовжена у листопаді.