Кім Чен Ин їде до Путіна обговорити постачання зброї для війни в Україні

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин. Фото: kremlin.ru

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин планує у вересні відвідати Росію, щоб зустрітися з лідером країни-агресора Володимиром Путіним і обговорити можливість постачання в РФ більшої кількості зброї для війни проти України.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на чиновників США.

Зазначається, що предметом зустрічі двох диктаторів стане  постачання Північною Кореєю Росії додаткової зброї для її війни в Україні та інша військова співпраця.

Кім вирушить із Пхеньяна, ймовірно бронепоїздом, до Владивостока, де він зустрінеться з Путіним. 

Очільники двох країн-ізгоїв відвідають запланований на 10-13 вересня Східний економічний форум у Далекосхідному федеральному університеті у Владивостоці. Кім також планує відвідати пірс 33, де швартуються кораблі Тихоокеанського флоту Росії.

Також однією з потенційних зупинок Кіма після Владивостока називають космодром "Восточний" у 950 милях (1,5 тис. км) на північ від Владивостока.

Джерела видання повідомляють, що Путін хоче, щоб Кім погодився дати Росії артилерійські снаряди і протитанкові ракети, а лідер КНДР хотів би, щоб РФ надала йому передові технології для супутників і атомних підводних човнів.

Кім також прагне отримати продовольчу допомогу для своєї збіднілої країни

У Білому домі є інформація про те, що Путін і Кім обмінялися листами, в яких обговорювалася можлива угода про постачання зброї, посилаючись на розсекречені дані розвідки.

Крім того, у липні до КНДР приїздив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який зустрівся зокрема зі своїм північнокорейським колегою.

Нагадаємо, що в березні США заявляли, що мають докази того, що Москва  веде переговори з Пхеньяном про обмін зброї на продовольство. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, що Північна Корея продавала ракети російській ПВК "Вагнер" у розпал битви за Бахмут, хоча керівник цієї структури Євген Пригожин називав цю інформацію "плітками і домислами". При цьому заявляла про підтвердженість поставок КНДР зброї "Вагнеру" і Велика Британія.

Тому Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо трьох компаній, які забезпечують в обхід уже прийнятих санкцій угоди з продажу зброї між Росією та Північною Кореєю.

Зауважимо, Україна розірвала відносини з Пхеньяном після того, як країна-ізгой визнала незалежними державами дві підтримувані Росією сепаратистські  так звані "народні республіки" на сході України.